Lyskestrekk – idrettsskade
Fotball er en av verdens mest populære sporter. Mer enn 75 % av alle fotballskader oppstår i bena. Det er mange harde taklinger og bråe bevegelser med raske vendinger og plutselige stopper. Lyskestrekk er en typisk fotballskade hos spillere som mange sliter med. Lyskestrekk skyldes som regel overbelastning og strekkskader på innsiden av låret, dette er adduktorene som består av seks separate muskler. Dette er typisk fotballskade der det har blitt overbelastet og trent ensidig over tid. I klinikken møter vi ofte spillere som trener og spiller kamper for flere lag. I tillegg til kroniske lyskeplager, kan også være en akutt skade med overrivning av muskelfibre.
Symptomer
I starten der det skyldes overbelastning vil det være murring, sviing og ubehag under trening i lysken og innsiden av låret. Dette vil utvikles til konstante smerter som stråler nedover i beinet og man føler seg stiv i området før og etter treningen. Etterhvert blir det vanskelig å trene og det vil være stivhet og smerte i lyskeregionen.
Tester
Før behandling blir det tatt endel tester. Blant annet tas Faberes test som sjekker bevegelighet og smerte i fleksjon, abduksjon, ekstensjon og rotasjon av hofte. Jeg opplever at fotballspillere ofte er stiv og har lite bevegelighet i hofteområdet. Testen viser dysfunksjon i hofte, lumbal korsrygg og lyske. Pasienten ligger på benken i ryggleie. Laterale side av ankelen legges på motsatt kne og kneet presses ned mot benken (se bilde). Testen er positiv når bevegelsen reproduserer smerte eller bevegelsesområdet er begrenset. Andre tester kan være Trendelenburg test. Korsrygg, spesielt lumbaldelen blir også sjekket i forhold til bevegelse, matchsticktester, ødemer og skinnrollertester blir utført.
Behandling
Akupunkturbehandlingen demper betennelse og lindrer smertene. Nålene øker sirkulasjon i området. Triggerpunktbehandling eller IMS brukes direkte på de berørte og omliggende musklene.Behandlingen utføres x1 pr uke, hvor mange ganger man trenger behandling varierer, men man må regne med 6-8 uker. Dette avhenger hvor stor skaden er og hvor lenge det har vart. I følge NHI.no har kortisonsprøyter kun forbigående effekt og det finnes heller ikke gode vitenskapelige studier av effekten av kortisonsprøyter.
Les mere her: lyskestrekk