Akupunktur i stedet for smertestillende medikamenter?

akupunktur istedet for smertestillende
akupunktur istedet for smertestillende

Bruken av smertestillende medikamenter øker

Nær 1,3 millioner personer fikk minst ett smertestillende legemiddel på resept i 2019. Det vil si hver fjerde kvinne og hver femte mann fikk foreskrevet legemidler viser Reseptregisterets statistikk. I tillegg viser tall fra Folkehelseinstituttet at det ble solgt 9,3 millioner pakninger av Paracetamol, det vil si 2 pakninger (40 tabletter) per innbygger i løpet av året. Ibuprofen som også selges reseptfritt, ble det solgt 2 milioner pakninger bare i dagligvarehandelen.

I 2018 mottok Legemiddelverket 5 623 bivirkningsmeldinger

Bivirkninger av bruk av disse legemidlene kan være allergiske reaksjoner, hudutslett, overfølsomhetsreaksjoner og negativ påvirkning av leverfunksjon. I tillegg har man sett at endel kan få redusert antall hvite blodlegemer og blodplater, samt en form for blodmangel. Nyreskade ved langtidsbruk kan heller ikke utelukkes. Informasjon hentet fra felleskatalogen.

Medikamentellutløst hodepine kan forekomme hos de som bruker smertestillende i flere enn 15 dager hver måned, dette skriver NHI i en artikkel.

I en artikkel fra Forskning.no har forskere sett på skadelige effekter av bruk av smertestillende medikamenter hos gravide. De ser en stor hormonforstyrrende skade på fosteret ved vanlig bruk. Smertestillende reseptfri medisin er koblet til testikkelmisdannelser hos barnet. De så også at skadevirkningene vokste i takt med dosen og ved bruk av flere forskjellige smertestillende hos mor, dette skriver Leffers i Forskning.no

 

Er det på tide å innlemme akupunktur i tverrfaglig smertebehandling?

 

Skal vi bruke akupunktur i stedet for smertestillende medikamenter?

Jill Hervik, Odd Mjåland og Trine Stub skriver i en artikkel i Tidsskriftet Den Norske Legeforening at endogene fysiologiske mekanismer kan forklare akupunktureffekt og at det er på tide å inkludere akupunktur i offentlig helsevesen i Norge.

30% av den norske befolkningen lever med kroniske smerter, hvor muskel- og skjelettsykdommer er de mest vanlige årsakene. 38% av legemeldt sykefravær skyldes muskel og skjelettlidelser, samt 28% av uføretrygdede skyldes det samme. Helseminister Bent Høie ønsker et medisinfritt behandlingstilbud, hva med akupunktur i stedet for smertestillende medikamenter?

Akupunktur kan benyttes ved kroniske kompliserte smertetilstander fordi nålene påvirker det sentrale og perifere nervesystemet. Akupunkturpunktene er plassert i områder der sensoriske nervepunkter ligger tett og derfor lindrer smertetilstander skriver Hervik, Mjåland og Stub i Tidsskriftet for Den Norske Legeforening. Akupunktur er billig, evidensbasert og med få bivirkninger, derfor mener forfatterne at akupunktur er et godt alternativ eller kan brukes i tillegg til medisinering ved kroniske smertetilstander.

WHO anbefaler bruk av akupunktur på ulike smertetilstander, for å styrke immunforsvaret, samt balansere forskjellige fysiologiske tilstander. The Cochrane Collaboration anbefaler bruk av akupunktur på smerter i rygg, nakke, bekken og ved hodepine.

Det er viktig at de som utøver akupunktur har god kunnskap om anatomi, fysiologi og patologi samt vestlig evidensbasert medisin. Med en slik kunnskap kan akupunktur lettere integreres i det norske helsesystemet. Finn din akupunktør på Akupunktur.no, akupunkturforeningens hjemmeside.

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

2 hendelser på “Akupunktur i stedet for smertestillende medikamenter?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg