POLYNEVROPATI – bivirkning etter cellegiftbehandling

Ved cellegiftbehandling er perifer polynevropati en av de vanligste bivirkningene. Dette er en nerveskade på det perifere nervesystemet, spesielt de lengste nervene vi har i kroppen som går til hender og føtter. Perifer nevropati inkluderer sykdomstilstander i motoriske, sensoriske og og autonome nerver.

Nervesystemet vårt inndeles i to hovedgrupper, dette er det sentrale – hjerne og ryggmarg –  og det perifere. Det perifere nervesystemet er forbundet med ryggmargen i forskjellige segmenter og det er her all informasjon går til og fra hjernen ut til resten av kroppen

Man skiller mellom  – motoriske nerver: sender impulser til muskulatur og sener

– sensoriske nerver: sender signaler som smerte, berøring, trykk, temperatur og leddstilling inn til sentralnervesystemet.

– autonome nervesystemet går til indre organer som hjerte, lunger, fordøyelsesorganene og kjønnsorganer. Det autonome nervesystemet kan ikke kontrolleres av vår egen vilje. Dette er nerver som kontrollerer indre organer, diameteren på blodårene, hjerteslag, blodtrykk, kroppstemperatur blant annet. Det autonome nervesystemet består av to ulike system: sympaticus ( fight and flight) og parasympaticus (rest and restitution også kalt rest and digest).

SYMPTOMER

Symptomene kommer vanligvis etter flere kurer med cellegift, noe som gir redusert livskvalitet. Polynevropati er preget av smerte, tap av følelse, nummenhet og en følelse av å gå på puter eller i sand. Nedsatt leddsans gir problemer som å kjenne hvilken stilling et ledd er i. Funksjonssvikt og nedsatt muskelkraft i underekstremitetene kan føre til økt falltendens. Enkelte plages i tillegg av muskelkramper på natten, noe som reduserer nattesøvn og påvirker livskvaliteten

Medisinsk behandling har vist seg å være ineffektiv for denne type pasienter.

HVA KAN DU SELV GJØRE:

 – Øke sirkulasjon med massasje og lett mobilisering

 – Øvelser: styrketrening og balanse

 – Vekselvis varme og kuldeposer

 – Bruk gode sko som ikke klemmer og støttestrømper

 – Regelmessig fotpleie

 – I følge urtekilden.no og Rolv Hjelmstad spis Cayennepepper, Rosmarin, sitronmelisse og prikkperikum

Kreftlex sier  (Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024): Akupunktur har vist seg å ha effekt

AKUPUNKTURBEHANDLING

En randomisert kontrollert studie med bruk av akupunktur hos overlevende brystkreftpasienter ble gjennomført av 40 kvinner. Konklusjon: Kvinner med kjemoterapi-indusert perifer nevropati CIPN etter adjuvant taxanbehandling for brystkreft opplevde signifikante forbedringer i nevropatiske symptomer fra et 8-ukers akupunkturbehandlingsregime. Ytterligere større studier er nødvendig for å bekrefte disse funnene.

Hver behandling involverer innsetting av ca. 10-12 veldig fine, sterile engangsnåler. Akupunktur for kjemoterapi-indusert perifer nevropati bruker vanligvis etablerte akupunkturpunkter på hender og føtter.

Behandlingen er meget skånsom og smertefri for de fleste. Nålene blir stående i 25-30 minutter, mens pasienten bare kan slappe av og hvile.

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg