Bekkensmerter og hoftesmerter

Smerter i hofte og bekken
Smerter i hofte og bekken

Bekkensmerter og hoftesmerter er smerter og stivhet som sitter i og rundt hofte og bekken, smertene kan stråle til korsrygg, sacrum og lyske samt strålinger ned i beina. Smertene oppleves som de sitter dypt i bekkenet og de beskrives ofte som dumpe og såre smerter. Enkelte kan også ha intense smerter i lyske og tvers over sakralområdet. Det viser seg at så mange som tre av ti kvinner sliter med kroniske bekkensmerter og hoftesmerter.

Årsak

Bekkenet består av tre ledd, to iliosakralledd (bak) og symfyseleddet (foran). Mellom disse er det sterke leddband som holder alt på plass og bekkenet fungerer som en enhet.

Årsaken til disse bekkensmertene og hoftesmertene kan være senskader etter operasjoner eller betennelser, kvinner som har endometriose eller vært utsatt for vold og overgrep kan i tillegg få smerter i og rundt bekkenet. Årsaken kan også være fall og overbelastninger ved for mye eller ensidig bevegelser og trening. Blant idrettsutøvere er bekkensmerter og hoftesmerter mest vanlig blant balettdansere, fotballspillere og langdistanseløpere.

Det er ekstra mange nervetråder i underlivet, en teori går ut på at disse blir hypersensitiv og at dette er årsaken til at hele området blir smertefullt. De endringene som skjer ved kroniske smerter vil ved den minste berøring eller bevegelse sende reaksjoner til hjernen og gi signaler om smerter.

Piriformissyndromet er en av tilstandene ved smerter i og rundt hoftene. Her er de typiske smertene ved sitteknuten og smertene er oftest verst ved bilkjøring og sittende stilling. Du kan også sjekke selv om Piriformis er forkortet ved å legge deg på ryggen med avslappede bein. Peker tærne utover vil det si at Piriformis er påvirket. Isjiasnerven går gjennom Piriformis og det er dette som forårsaker irritasjon når muskelen blir stram. Det er ofte idrettsutøvere som får dette syndromet, veltrente idrettsutøvere med kort og kraftig setemuskulatur og dårlig uttøyd muskulatur.

Behandling

Det er viktig at tidligere plager, sykdommer og operasjoner kartlegges ved bekkensmerter og hoftesmerter. Psykiske belastninger kan også påvirke smerter i bekkenområdet. Det er også viktig at du oppsøker din fastlege og får avkreftet underliggende tilstander. Det vil bli tatt fysiske tester og sett på bevegelighet og smerteområdet. Nåler vil bli satt i forhold til funn, dette vil være en typisk IMS behandling eller en såkalt triggerpunktbehandling. I tillegg vil det også bli satt nåler for slitenhet, smerter og generell sirkulasjon.

Er det en idrettsskade eller en belastningsskade kan det være hensiktsmessig å finne andre treningsmåter i en periode. Avlaste området og finne andre øvelser. Ikke tren over smertegrensen.

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg