Hoftesmerter og smerter i sete

Smerter i hofte, bekken og sete kan oppstå fra forskjellige tilstander, skaden eller slitasjen kan ofte være fra et annet sted enn der hvor smerten sitter. I tillegg kan det gi smerter og utstrålinger nedover i lår og legger. Dette er også en tilstand som rammer flest kvinner, men idrettsutøvere som dansere, fotballspillere, langdistanseløpere og skøyteløpere er ofte utsatt.

Årsak

Artrose og slitasje er den mest vanlige årsaken til smertene. Smertene blir verre ved bevegelse og det er ofte stivhet som gir bevegelseshemminger. Leddbetennelse er ikke så vanlig, men med betennelse i leddet er den typiske morgenstivheten og redusert bevegelse. Idrettsskader etter overbelastning eller feilbelastninger eller akutt traume gir også smerter og stivhet i muskler og ledd. Ved slimposebetennelse mellom feste av iliotibialbandet og trocanter kan det også oppstå kneppelyder når man jogger eller sykler i tillegg til smerter og stivhet. Lave ryggsmerter kan gi utstrålinger i setemuskulaturen og hofte.

Symptomer

Symptomene kan variere, men de aller fleste har smerter og bevegelseshemminger. Smertene kan bli verre ved belastninger og trening. Enkelte kan ha smerter og stivhet tidlig på morningen etter en rolig natt.

Behandling med akupunktur

Etter intervju der man spør hvordan dette oppstod og hvor lenge det har vart gjøres det alltid en klinisk vurdering og man tester bevegelse- og smerteområder. Triggerpunktbehandlingen går ut på å sette nålen i den forkortede muskelen som igjen tvinger muskelen til å slappe av. Smertene vil gradvis avta og bevegelsen blir stadig større og bedre. Behandlingen skjer vanligvis en gang i uka, og antall behandlinger er avhengig av hvor lenge man har gått med plagene, hvor mye arrvev det er, og hvor fort kroppen tilheles.

Hva kan du selv gjøre

Er det en idrettsskade eller en belastningsskade kan det være hensiktsmessig å finne andre treningsmåter i en periode. Avlaste området og finne andre øvelser. Ikke tren over smertegrensen.

 

måling på hoftesmerter