Tett nese

tett nese
tett nese

Har du tett nese og bruker reseptfri nesespray? Dette blir en form for avhengighet og en vond sirkel. Hvor mange som har problemer med å slutte har man ikke oversikt over, anbefalt bruk er 10 dager i strekk.

Lege Ingard Løge forteller i Norsk Helseinformatikk at innholdet i nesespray eller dråper er et stoff som fører til at blodårene i slimhinnen i nesen trekker seg sammen. Slimhinnen blir på den måten tynnere og plassforholdene bedres. Når man bruker nesespray over anbefalt tidsperiode vil blodårene automatisk forsøke å motvirke denne effekten, og blodårene vil utvide seg mere enn normalt. Derfor vil effekten av nesesprayen kun være forbigående, bruk aldri nesespray lengre enn 10 dager i strekk for å unngå en vond sirkel sier Løge.

Slimhinnene kan også skades av nesesprayen. Når blodsirkulasjonen i slimhinnene blir dårligere på grunn av sprayen kan det føre til tørrhet, sår og blødninger i nesa. Denne tilstanden kalles medikamentutløst slimhinnebetennelse eller medikamentell rhinitt forteller Løge.

Nesespray

Salget av nesespray øker viser en statistikk fra Folkehelseinstituttet. De første 6 månedene i 2019 ble det solgt 3,4 millioner slimhinneavsvellende nesesprayer. Salget økte med over 7% fra samme periode fra året før.

Årsak

Årsaken til tett nese er gjerne i forbindelse med øvre luftveisinfeksjoner, allergi, polypper, bihuleproblamatikk og bihulebetennelser samt bivirkning av antidepressiva og betablokkere, ACE-hemmere og NSAIDs og bruk av nesespray over lang tid. I tillegg kan en stram muskel på halsen – Sternocleidomastoideus være årsaken, og det er her akupunktøren kan være til hjelp.

Sternocleidomastoideus, ellers SCM, ligger overfladisk på hver side av nakken. Det er en stor muskel, som ofte blir oversett ved fysikalsk behandling. Dens hovedfunksjon er rotasjon og fleksjon av hodet. SCM kan bli skadet ved plutselige rykk, som f.eks ved whiplash eller ved stress og ensidig bruk og overbelastning.

Stram muskel gir smerte i nakken, stivhet, muskeltretthet, smerte langs muskelen samt smerte i hodet og skalle (hodepine og migrene). Bevegeligheten av hodet kan også påvirkes. Andre symptomer er kjevesmerter som forveksles som bihulebetennelse, svimmelhet, dobbeltsyn, tørrhoste, øresmerter og tinnitus. Stram SCM kan gi rennende nese, tett nese og sår hals. Andre symptomer kan være rennende øyne, røde øyne og pannehodepine, samt smerter bak øynene og temporalhodepine.

Behandling

En gjennomgang av generell sykehistorie slik at man får en forståelse av de typiske symptomene. Det er svært viktig at du først har vært hos fastlegen din og fått sjekket for underliggende tilstander. Det vil bli tatt tester av bevegelighet i nakke, kjeve og skuldre, da spesielt sjekke Sternocleidomastoideus.

Nåler vil bli satt der man har funn. Dette vil være en typisk IMS behandling. Til slutt vil det bli satt skallenåler og/eller nåler for slitenhet, slapphet, smerter og generelle nåler ut fra sykehistorien. Vi vil i tillegg anbefale å fjerne endel matvarer som kreerer mye slim hvis dette viser seg nødvendig.

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg