Thoracic outlet syndrome (TOS)

TOS - thoracic outlet syndrome
TOS - thoracic outlet syndrome

Thoracic outlet syndrome (TOS) er en underdiagnostisert tilstand. Stramme skalenemuskler på halsen forårsaker ofte smertene. Nerver og blodårer kan komme i klem i området mellom nakken og skulderen rundt kragebeinet. I de fleste tilfellene skyldes det at nervevev blir klemt og det er flest kvinner som blir utsatt

Skalenemusklene er en gruppe på tre dype muskler lateralt på halsen som har utspring fra halsvirvlenes tverrtagger og fester på 1. og 2. ribbein. De deles i fremre, midtre og bakre skalenemuskler. Her er skalenusporten, plexus brachialis og arteria subclavia, store nervestammer og hovedpulsåren til armen. Thoracic outlet syndrome er en tilstand der plexus brachiais og /eller pulsårene blir liggende i klem i dette området

Skalenusmusklene er viktige stabilisatorer for hodet og columna cervicalis (virvelsøylen i halsen) i tillegg er de viktige hjelpemuskler ved dype innpust. Ved ensidig bruk bøyes hodet og hals til samme side.

Årsak

Skalenemuskulaturen er unormal stram og kan være hoven ved thoracic outlet syndrome  (TOS).  Dette kan være fra nakkeskader, traumer mot nakke, whiplash-skader eller medfødte trange forhold eller skade ved keisersnitt. Nervepleksuset blir liggende i klem på grunn av dette og fører til smerter. I tillegg kan anspente arbeidsstillinger, jobbing med armene over hodet og stress være en av årsakene til thoracic outlet syndrome.

Symptomer

Symptomene ved thoracic outlet syndrome (TOS) kan komme snikende etter lengre tid med overbelastninger på jobb eller i idrettssammenheng. Symptomer er gjerne nakkesmerter og hodepine, samt nummenhet, prikking, tyngdefølelse og svakhet i den involverte armen. I tillegg er det ofte smerter på oversiden av kragebeinet og ned mot brysthulen.

Det tas gjerne røntgen av nakke og bryst for å stille diagnose, dette kan være med på å avdekke medfødte forandringer. Andre undersøkelser som benyttes er MR, ultralyd eller CT, samt nerveledningsundersøkelser.

Konvensjonell behandling er som regel øvelser hos fysioterapeut og eventuelt massasje. Rådgivning i forhold til arbeidsteknikker blir også vurdert. Kirurgi kan være aktuelt ved muskellammelser eller blodåreavklemminger, i følge NHI er resultatene ikke alltid like gode, medikamentell behandling gir smertelindring.

Akupunkturbehandling

Etter intervju gjøres det alltid en klinisk vurdering og man tester bevegelse- og smerteområder. Ved stramme skalenemuskler er målet å få muskelen mere avslappet. Det palperes etter ømme, såre triggerpunkter eller motorpunkter og nålene settes her, såkalt IMS behandling

Egentrening

Opptrening og stressmestring er en viktig del for rekonvaliseringen. Egentrening og tips til øvelser, uten at du overbelaster er også en viktig del av behandlingen. Det er viktig å holde seg i bevegelse slik at muskulaturen ikke stivner.

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg