IMS og Triggerpunkt

Et triggerpunkt er et ømt og smertefullt punkt i en stram muskel eller fascie, de omtales gjerne som myofascielle smertesyndromer. I TKM (tradisjonell kinesisk medisin) er dette stagnasjon av Qi og Blod. Triggerpunktet er som regel hyperirritert og de kan også gi autonome forstyrrelser som strålinger, nummenhet og prikking ut i armer og bein. Spenninger bak på skulderbladet kan gi referert smerte ut i armen.

Triggerpunkt i nakke og skulderblad kan føre til hodepine, og punkter i korsrygg og sete kan gi utslag som isjiaslignende smerter. Et triggerpunkt kan være både aktivt og latent, de aktive gir smerter.

Hypersensivitet eller muskelforkortninger egner seg bra for IMS-behandling (intra-muskulær behandling), det palperes etter ømme, såre triggerpunkter eller såkalte motorpunkter og nålene settes her. Uten behandling kan dette føre til slitasjeplager, som senebetennelser og leddplager.

ÅRSAK:

Som oftest skyldes disse triggerpunktene overbelastninger, feilbelastninger, ensidig bruk av muskulatur eller traumer og skader mot stedet som slag og spark. Feiltrening og ensidig trening kan være en annen årsak. Stress i hverdagen og psykiske påkjenninger kan også påvirke, samt kulde og trekk.

SYMPTOMER:

Smertene karakteriseres ofte som dyp, stump og konstant. Triggerpunkter i skuldre og nakke kan føre til nummenhet i fingrene og at armen dovner, armen kan sovne på natta. Ofte er det plager som bevegelsesinnskrenkninger av armer og nakke, man kan ha problemer med å løfte armene over hodet. Dermatomer i nakken går ut i armene, derfor er det nokså vanlig at smerter i nakke påvirker og gir smerter ut i armene.

BEHANDLING:

Etter intervju gjøres det alltid en klinisk vurdering og man tester bevegelse- og smerteområder. Nålebehandling på triggerpunkt kan være effektivt for å løse opp stram muskulatur. Målet er å få muskelen mere avslappet slik at det ikke oppstår flere triggerpunkt ved feilbelastninger når man prøver å skjerme den affiserte musklene. Det palperes etter ømme, såre triggerpunkter eller såkalte motorpunkter og nålene settes her.

Uten behandling kan dette føre til slitasjeplager, som senebetennelser og leddplager.

Opptrening og stressmestring er en viktig del for rekonvaliseringen. Alle behandlingene er individuelt tilpasset og derfor er det også viktig at du finner en akupunktør som er medlem av foreningen med over 240 studiepoeng. Sjekk også ims.no, der er alle med fordypning i muskel og skjelettplager.

EGENTRENING:

Egentrening og tips til øvelser, uten at du overbelaster er også en viktig del av behandlingen. Det er viktig å holde seg i bevegelse slik at man ikke stivner. En annen ting man kan gjøre selv er å legge press på akupunkturpunkter, såkalt akupressur.

rygg