Lyskestrekk

Dette er en strekkskade av musklene på innsiden av låret. Andre betegnelser på strekkskaden er adduktorskade eller adduktorsenebetennelse.

Årsak

Tilstanden skyldes som regel overbelastning og strekkskader på innsiden av låret, dette er adduktorene som består av seks separate muskler. De som blir oftest rammet er idrettsutøvere, spesielt fotballspillere, håndballspillere, skøyteløpere og sprintere, samt skøyting i langrenn. Adduktorene har utspring på symfysen og feste nedover langs femur, lårbenet. Disse sørger for å trekke låret innover. Adduktor longus er som oftest skadet, dette er en lang trekantformet muskel.

Dette er typisk skade for idrettsfolk som har overbelastet og trent ensidig over tid, det kan også være en akutt skade med overrivning av muskelfibre.

Symptomer

I starten der det skyldes overbelastning vil det være murring, sviing og ubehag under trening i lysken og innsiden av låret. Dette vil utvikles til konstante smerter som stråler nedover i beinet og man føler seg stiv i området før og etter treningen. Etterhvert blir det vanskelig å trene og det vil være stivhet og smerte i lyskeregionen.

Ved akutte skader der det er en avrivning av muskelfibrene vil det komme en voldsom smerte i lysken, personen vil føle at noe «revnet» og etterfølges av en huggende smerte i lysken. Dette går over til en kraftig ullen smerte og problemer med å trekke låret innover (adduksjon).

Behandling

Akupunkturbehandlingen demper betennelse og lindrer smertene. Nålene øker sirkulasjon i området. Triggerpunktbehandling eller IMS brukes direkte på de berørte og omliggende musklene.

I tillegg kan det være nødvendig med en annen type trening en periode og avlaste med mere hvile. I starten kan det være lurt å unngå trening som trigger smertene og heller trene alternativt en periode. Kinesiotaping kan også være et bra tiltak for ømme og såre muskler. Vedlikeholdsbehandling anbefales også spesielt før store turneringer og spesielle belastninger. I følge NHI.no har kortisonsprøyter kun forbigående effekt og det finnes heller ikke gode vitenskapelige studier av effekten av kortisonsprøyter.

lyskesmerter