STRUTSEVING – en delikatesse

strutseving
strutseving
Strutseving er en bregne som vokser på fuktig og næringsrik jord, gjerne ved bekkeleier og skyggefulle plasser. Strutsevingskuddene kommer tidlig på våren, det er en kort sesong da skuddene høstes før de når 15 cm. Kjennetegn er «sneglehuset» og den konkave stilken, den har heller ikke sporehus som sitter på baksiden av bladene som de andre bregnene. Det er de ferske skuddene – sneglehusene med sirka 5 cm stilk som brukes i matlagingen. Skjellaget børses bort. Pass på at du ikke høster alle skuddene på samme bregne, da kommer de ikke tilbake neste år. Les mere på urtekilden.

Bruksområde

Den har en smak som ligner på asparges eller brokkoli og sankes i april- mai. De unge skuddene blir sett på som en delikatesse og blir brukt på gourmetrestauranter, de må kokes/dampes i 10 -15 minutter. Bruk strutseving gjerne i supper, wok eller gryter. Den kan også smørdampes og spises som forrett. Du kan fryse forvellet strutseving og oppbevares i fryseren flere måneder. I USA og Canada omsettes strutseving som en delikatesse.

Innhold

Skuddene inneholder protein, umettede fettsyrer, omega 3 og omega 6. Den har et høyt innhold av C-vitamin.  Vitamin C er viktig for bindevevet som holder kroppens vev og organer sammen. Vitamin C er viktig for tilheling av sår og beinbrudd. Strutseving inneholder alfakaroten og betakaroten, kroppen omdanner karoten til A-vitamin som beskytter cellenes DNA mot angrep fra forurensninger og kjemiske stoffer. Inneholder også niacin og riboflavin. Niacin er et vitamin som bidrar i energiomsetningen og nervesystemet, samt viktig for å ha frisk og fin hud. Et høyt innhold av antioksidanter som beskytter cellene våre mot frie radikaler og hindrer fettstoffene i cellene i å oksidere. Riboflavin er cellenes energiproduksjon og viktig for forbrenningen . Den har i tillegg kalium som bidrar til normal energiomsetning og styrker immunforsvaret og strutseving inneholder fiber som er gunstig for fordøyelsen.

Brennesle og skvallerkål er også gode matvarer nå på våren

plukking av strutseving

 

 

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg