Smerter og stivhet i nakken

Måling av smerter i nakken
Måling av smerter i nakken

30 – 50 % av befolkningen sliter med smerter og stivhet i nakken, samt skuldre og kjeve. I Norge er 6% av arbeidsstokken sykemeldt til enhver tid, mye av dette fraværet skyldes smerter i muskel og skjelett. Det er flest kvinner som sliter med kroniske nakkesmerter, men en stor andel menn har også disse plagene. Det er forskjellige oppfatninger av smertene, alt fra diffuse smerter til brennende og stikkende smerter. I tillegg er det ofte utstrålinger til armer og opp i hodet. Mange har også bevegelsesinnskrenkninger der det er vanskelig å vri eller bøye hodet.

Årsak

Årsak til smerter og stivhet i nakken kan være store belastninger, gjerne over tid, som mye PC-bruk eller jobbe med hendene over hodet. Feil sittestillinger på jobb kan være en annen årsak til nakkesmerter. Stress og psykososiale belastninger kan ha en stor innvirkning på nakkesmertene, samt synsforstyrrelser kan påvirke og øke smertene i nakken.

Behandling

Behandlingen av smerter og stivhet i nakken går ut på å nåle i de musklene som er relevant for bevegelseshemmingen og smertene i nakken. Dette kalles også for intramuskulær stimulering eller triggerpunktbehandling. Akupunktur er en alternativ behandling både ved akutte og kroniske smertetilstander i nakke.

IMS Norge skriver dette på sin hjemmeside ang intramuskulær stimulering:

IMS – IntraMuskulær Stimulering

«IMS involverer bruk av akupunkturnåler spesifikt mot den skadede muskelen, som har blitt forkortet pga. stress.
Disse forkortede musklene forårsaker smerter, ikke bare i den berørte muskelen, men også i omkringliggende sener og ledd pga. den ekstra belastning disse får.

IMS behandlingen får muskelen til å «gripe» nålen, som igjen tvinger den forkortede muskelen til å slappe av, og som et resultat av dette vil smertene avta.

Effekten av IMS bygger seg gradvis opp – nåling stimulerer en viss mengde tilhelning, og til slutt kan tilstanden bli tilhelet og smertene forsvinner. Flere pasienter som har fått IMS behandling har opplevd å være smertefrie over lang tid».

Les mere på NHI om nakkesmerter

Les mere om nakkesmerter  her

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg