Rastløse bein

nåler på rastløse bein
nåler på rastløse bein

Rastløse bein også kalt restless legs, RLS eller urolige bein. Dette er svært ubehagelig tilstand der man føler kriblinger, spenninger og muskelsmerter i leggene og under beina. Symptomene blir bedre ved bevegelse og er derfor verst på natten, noe som påvirker nattesøvnen. Dette fører igjen til at man blir sliten og uopplagt på dagtid. Man kjenner ikke årsaken til rastløse bein/ restless legs, men arv kan være en årsak.

Anbefalinger

Det anbefales å bruke sokker eller varmeflaske i senga om natten ved rastløse bein. Hold deg unna koffein, drikker som kaffe, te med koffein og cola og energidrikker som red bull er anbefalt å kutte helt bort. Prøv å få i deg matvarer med mye vitamin-B, samt vitamin-E,  jern og magnesium

B-vitamin

B-vitamin er et fellesnavn på åtte ulike vannløselige vitaminer som er essensielle for næringsomsettingen og celledannelsen i kroppen. B-vitamin er viktig for mange av kroppens funksjoner som energiomsetningen, produksjon av røde blodlegemer, funksjon av nervesystemet blant annet. Folat er en av de åtte ulike B-vitaminene, disse er spesielt viktige for dannelsen av DNA og RNA. Folat er også nødvendig for kroppens immunforsvar. Folat finnes i grønne grønnsaker som spinat, rosenkål, bladsalat, blåbær, nøtter, kål, broccoli, asparges, rødbeter og avocado blant annet. Folat finnes også i lever og leverpostei, belgfrukter som bønner, kikerter, erter og linser, samt syrnet melk. Folat kan lett bli ødelagt under varmebehandling, derfor kan man godt spise grønnsakene rå eller lettdampede. Er du usikker på om du får i deg nok, finnes det Vitamin-B-kompleks å få kjøpt på helsekostbutikker.

Vitamin-E

Dette er et fettløselig vitamin og finnes i cellemembraner. E-vitamin stimulerer immunforsvaret. E-vitamin er en stor antioksidant og kan redusere blodpropp i hjertet fordi det hindrer oksidering av kolesterol i blodårene. Antioksidanter forhindrer at fettet harskner. Enkelte hevder også at Vitamin-E hemmer kreftcellenes vekst og utvikling. Vitamin-E mangel kan føre til fertilitetsforstyrrelser og muskeldegenerasjon. E-vitamin finnes i blåbær, solsikkefrø og diverse vegetabilske oljer, samt korn, grønnsaker og frukt.

Jern

Jern er et essensielt mineral som kroppen ikke klarer å produsere selv. Jern bidrar til normal dannelse av røde blodceller og inngår i hemoglobin, dette proteinet transporterer oksygen fra lungene ut til forskjellige organer og vev i kroppen. Jern er i tillegg viktig for immunforsvaret og energiomsetningen, samt viktig for normal kognitiv funksjon. Matvarer som er rik på jern er timian, rødt kjøtt, grove kornprodukter, bønner, linser, nøtter og frø, grønne grønnsaker og innmat blant annet.

Magnesium

Vi anbefaler også ekstra inntak av magnesium ved rastløse bein. Når man har for lavt nivå av magnesium i kroppen vil det påvirke kalsiumblokkering, nervene blir overaktive og utløser muskelsammentrekninger. Magnesium er svært viktig for nervesystemet som er kroppens kommunikasjonssystem, signaler blir sendt mellom hjernen og kroppen.  Magnesium forbedrer i tillegg nattesøvn. Magnesium finnes i fullkornprodukter, belgvekster, nøtter, grønne grønnsaker, banan og mørk sjokolade. Foretrekker du tilskudd anbefaler jeg Cellesalt 8 – magnesium. Les mere her

Urteeksperten

Rolv Hjelmstad på Urtekilden anbefaler urter som gir avslappende egenskaper som kan redusere muskelspenninger og lindrer smerter. Dette er legevendelrot, korsved, klaseormedrue og pasjonsblomst, les mere på rolv.no

Behandling

Akupunktur regulerer funksjonen til indre organer og balanserer kroppsenergien ved å stimulere visse punkter på kroppen. Akupunktur har ingen bivirkninger i forhold til medikamentell behandling og er derfor trygg å bruke.

I en randomisert kontrollert studie fra 2020 viser at akupunktur ser ut til å være gunstig for å forbedre alvorlighetsgraden av rastløse bein (RLS – restless leg syndrome) og søvn hos noen mennesker med RLS. Vi bruker også IMS (intramuskulær stimulering) med nåler på slike diagnoser. Da går vi først opp i korsrygg på riktig dermatomnivå og nåler her. Lokale punkter og muskelknuter i leggen vil bli undersøkt og nålt. Massasje og tøyninger kan også lindre, dette anbefales det å gjøre før man går til ro for natten. Skalleakupunktur blir brukt ved restless legs, kramper og nummenhet blant annet.

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg