Hva er egentlig idrettsmedisin? Det kan være alt fra akuttskadebehandling, treningslære, rehabilitering og skadeforebygging. Det er omfattende både praktisk og teoretisk kunnskap, idrettsskader fra hele kroppen: hodet, overekstremiteter, underekstremiteter, rygg, nakke og skuldre. Førstehjelp på idrettsbanen er også relevant.
Idrettsskader
Behandler bør ha kunnskap om epidemiologi, dette handler egentlig om sykdom i befolkningen. For idrettsskader handler det om at behandler må være klar over hva utøveren driver med, hva slags idrett og hvilke skader er mest utartet i denne idretten. I fotball ser man mest ankel, knær, hamstrings og lyskeskader. For volleyballspillere har vi ankler, knær og skuldre øverst på skadelista. Belastningsskadene er relevant til hvilken idrett som utøver driver med. Men det er ikke dermed sagt at alle som får en tennisalbue spiller tennis, skadene kan komme fra andre steder med stor belastning av muskulatur som for eksempel altfor mye skjermjobb, stress og belastninger over tid. Behandler må være klar over risikofaktorene og skademekanismene, hvordan undersøke og behandle, hva er prognosen og hva kan man gjøre for å forebygge for å unngå reskader.
Behandling
For en akupunktør i klinikk vil idrettsmedisin omhandle behandling etter skader, overbelastninger og forebygging av skader, samt gi treningsøvelser for at utøver skal fort tilbake til idretten og hindre reskader. Behandlingen starter med en kartlegging for å finne ut hva som har skjedd, på behandlingsrommet tar vi tester og undersøker smerte og bevegelsesområde, samt palpering av de affiserte områdene. Nålene settes deretter i påvirket muskulatur og strukturer. Her kan man også bruke koppingteknikker eller massasje.
Triggerpunktbehandling
Triggerpunktbehandling eller IMS kan være veldig effektivt på alle typer overbelastningsskader. Idrettstøver har ofte hypersensivitet og muskelforkortninger, og her kommer nålene inn for å dempe smerter og øke bevegeligheten. Uten behandling kan det føre til slitasjeplager, som senebetennelser og leddplager.
Behandlingen skjer vanligvis en gang i uka, antall behandlinger er avhengig av hvor alvorlig skaden er og hvor lenge siden den oppsto. Tilheling skjer vanligvis raskere hos unge friske utøvere med en nylig skade.
1 hendelser på “Idrettsmedisin”
Hei!
Informativ, nyttig, fin og ryddig hjemmeside, Inger Norunn! 👏👏🤣