KLØE

kløe
kløe
Kløe som en bivirkning etter koronavaksinen

Frem til 4.januar 2022 har legemiddelverket mottatt nesten 50 000 meldinger om mistenkte bivirkninger av koronavaksinen. 4 528 av disse er så langt blitt klassifisert som alvorlige. Dette er skader som betydelig nedsatt funksjonsevne, livstruende sykdom eller død, fosterskade eller medfødte misdannelser, sykehusinnleggelser eller bivirkninger som står på EMAs liste over viktige medisinske hendelser

Kløe blir ikke klassifisert som alvorlig bivirkning, men det kan være svært irriterende og ødelegge hverdagen for den som blir rammet.

Det har blitt meldt inn 718 bivirkninger til legemiddelverket som klassifiseres som hudsykdommer, herunder kommer også kløe.

På klinikken de siste ukene har jeg hatt flere med irriterende voldsom kløe over lang tid som symptomer etter koronavaksinen. De rammede har vært hos spesialister, gått på flere kurer med antibiotika og prøvd ulike typer medikamenter og salver de siste månedene.

Farmakologisk terapi

Kløe blir vanligvis behandlet med farmakologiske terapier, som antihistaminer. Denne behandlingen kan redusere histamin-fremkalt kløe som er akutt, men de reduserer ikke kronisk kløe som er forårsaket av hud-, lever-, eller nyresykdom. Hudkremer som inneholder lokalbedøvelse eller glukokortikoider kan lindre kløe, men kan gi bivirkninger som tørr og atrofisk hud.

Akupunktur

De seneste årene har det vært flere kliniske studier på akupunkturbehandling som har vist seg å ha god effekt.

En randomisert systematisk studie utgitt på US National Library of Medicine. National Institutt of Health  med totalt 2530 artikler ble gjennomgått og resultatene fra denne viste at akupunkturbehandling kunne være effektiv mot kløe sammenlignet med placebo. Som så mange andre studier konkluderes det med at det trengs flere studier for å bekrefte den endelige konklusjonen

 

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg