Triggerpunkt akupunktur

Triggerpunkter er et ømt og irritert område eller punkt i et stramt band i muskel eller facie som gir smerte lokalt og/eller referert smerter ut i armer og bein. Så mange som 35 – 80 % av den engelske befolkningen har problemer med muskler og ledd som skyldes triggerpunkt. I Norge har vi ikke oversikt over dette, men vi vet at hele 44 prosent av mennene og 34 prosent av kvinnene som var sykmeldt i fjerde kvartal 2017 var borte fra jobb på grunn av nettopp plager i muskler og skjelett.

Triggerpunker utvikler seg i muskulaturen og skyldes overbelastninger, feilbelastninger og traumer mot muskelen.

Behandlingen baseres på en klinisk undersøkelse. Jeg palperer frem til ømme, såre triggerpunkter eller såkalte motorpunkter og setter nålene her.

IMS er en form for akupunktur, og involverer bruk av akupunkturnåler spesifikt mot den skadede muskelen som er blitt forkortet på grunn av stress eller traume.

Hypersensivitet eller muskelforkortninger egner seg bra for IMS eller triggerpunktakupunktur ettersom smertestillende medikamenter ikke gjør noe med årsaken til problemene. Målet for behandlingen er å fjerne triggerpunktene slik at pasienten blir smertefri og få bedre bevegelse. Uten behandling kan dette føre til slitasjeplager, som senebetennelser og leddplager.

Triggerpunktbehandlingen går ut på å sette nålen i den forkortede muskelen som igjen tvinger den forkortede muskelen til å slappe av. Som et resultat av dette vil smertene gradvis avta og etterhvert forsvinne.

Behandlingen skjer vanligvis en gang i uka, og antall behandlinger er avhengig av hvor lenge man har gått med plagene, hvor mye arrvev det er, og hvor fort kroppen tilheles. Forbedringen skjer vanligvis raskere hos unge pasienter og når traumen/skaden nylig har oppstått.

IMS/triggerpunktbehandling er et fornuftig alternativ til medisiner, som i dag brukes i altfor stor utstrekning. IMS–behandling med nåler har ingen bivirkninger, men enkelte kan føle en viss form for treningsverk samme dag pga muskelstimuleringen.

Ryggnåler