Hvordan virker egentlig akupunktur

akupunktur
akupunktur
Syns du det høres skummelt ut med akupunktur? Det er ikke så smertefullt å få nålen inn i huden, tenk deg at denne praksisen har bestått i over 2500 år – og da kan det vel ikke være bare placebo?

 

Akupunktur er en gammel kinesisk medisinbasert tilnærming for å behandle en rekke tilstander ved å nåle bestemte punkter på kroppen. En effektiv behandlingsmetode med svært få eller ingen bivirkninger. Metoden stimulerer nervebaner, påvirker vev og muskler, kjertler, hormoner, organer og forskjellige funksjoner i kroppen.

Nålene lager en liten skade på kroppen der de settes inn, uten at de forårsaker spesielt ubehag. Det settes i gang en kjedereaksjon og signaler produseres. Responsen innebærer stimulering av immunforsvaret, forbedrer sirkulasjon i området, sårheling og smertelindring.

Filosofien bak akupunktur

Tradisjonell kinesisk medisin har bestått i minst 2500 år. Filosofien bak er at de mener at fri flyt i kroppen holder oss friske. Fri flyt av energi, blod og ikke minst nervesignalene går som de skal. Stagnasjoner gir smerte, bevegelseshemminger og sykdommer. Dette er ikke så vanskelig å forstå. Vestlig medisin bruker egentlig det samme prinsippet, det er lett å skjønne at blodpropp gir store skader. Akupunktur øker sirkulasjon og fjerner stagnasjoner.

Det er også naturlig at kroppen er mere utsatt for sykdom når man er stresset og engstelig, dødsfall og økonomiske bekymringer påvirker negativt. Humøret, mental helse og generell velvære påvirker selvfølgelig den fysiske helsen. Fysikk og emosjoner påvirker hverandre. Akupunktur kan virke balanserende og brukes på mange plager. Akupunktur stimulerer kroppens egne helbredelsesprosesser.

Ny forskning har bevist at behandlingen kan få hudceller til å produsere stoffer som påvirker nerveceller i området og demper signaler om smerte. Når nålen settes inn i huden frigjøres ATP som flyter ut fra cellens indre, dette fører til at ATP hoper seg opp utenfor cellen der nålen ble satt. Enzymer begynner å bryte ned ATP til adenosin. Adenosin blokkerer signaler om smerte opp til hjernens smertesenter som blir mindre aktivt. Adenosin fungerer som et signalstoff som hjelper celler med å reparere vev etter en skade. Dette skriver den danske forskeren og nevrologen Nedergaard i sin forskningsstudie.

Bruk av akupunktur

Det er godt dokumentert at akupunktur har en smertedempende effekt, dette gjennom den spinale og thalamiske portteori, akupunktur stimulerer kroppens egen produksjon av endorfiner og serotonin blant annet. Serotonin er kroppens eget lykkehormon, akupunktur stimulerer til produksjon av disse stoffene. I tillegg stimulerer nålene enkelte stoffer som gjør at blodårene utvider seg, det er derfor akupunktur forbedrer sirkulasjon og virker muskelavslappende. Akupunktur har også effekt på immunforsvaret, det er derfor mange oppsøker akupunktører ved allergiproblemer. Nåler brukes også ved hodepine og migrene, menstruasjonsproblemer, mage/tarmproblemer og urinveisinfeksjoner.

Interessen for akupunktur er stadig økende i Norge og resten av verden. Flere og flere sykehus har etterhvert begynt å benytte seg av akupunktur, i første omgang ved smerteklinikkene og ved senskader etter kreftbehandling med cellegift. Jordmødre har i mange år tatt ekstra utdanning i akupunktur for å hjelpe med nåler under fødsler. Det er i dag utarbeidet flere faglige kliniske retningslinjer som inkluderer bruk av akupunktur.

Bruk av IMS – intra muskulær stimulering

IMS eller intramuskulær stimulering er også akupunktur. Denne metoden blir brukt på skadde muskler, muskelsmerter og bevegelseshemming. Dette er triggerpunkter eller forkortet muskulatur forårsaket av traume eller langvarig feilbruk av muskler. Ved IMS settes nålen i den forkortede muskelen og man depolariserer den stramme muskelen slik at den blir avslappet. Deretter vil smertene forsvinne og bevegeligheten kommer tilbake. Ved denne metoden kan det forekomme flere bivirkninger som «treningsømhet» eller tretthet etter behandlingen. Les mere om IMS og triggerpunktbehandling.

Under akupunkturbehandlingen

Har du lyst til å prøve akupunktur pass på at du finner en akupunktør som er medlem av akupunkturforeningen.  For å bli godkjent medlem må man ha en bachelorgrad i tillegg til medisin grunnfag, det vil si minst 240 studiepoeng. Mange tar i tillegg videreutdanning i muskel og skjelettplager, og har derfor fordypning anatomi og IMS, samt treningslære.

Behandlingen starter på kontoret der man går gjennom generelle problemer. På behandlingsrommet tas endel tester og bevegeligheten blir sjekket, spesielt ved smerter i korsrygg, nakke eller skuldre. Deretter vil behandling skje ved at det settes nåler i den forkortede muskulaturen og nye bevegelsestester vil vise om det har blitt forbedringer. Til slutt nåles det for generelle tilstander som sirkulasjon, mere energi eller for det du måtte ha behov for. Hele behandlingen varer fra 30 – 50 minutter.

 

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg