Aronia – Svartsurbær

svartsurbær aronia
svartsurbær aronia

Aronia eller svartsurbær er en nordamerikansk plante, der den ble brukt som mat og medisinplante.  Enkelte indianerstammer bruker bærene som mat og det er kjent at te laget av bærene har vært brukt til behandling av forkjølelse. Planten ble innført til Europa i begynnelsen av 1900, her blir den brukt til hekker i parker og langs veier og i private hager. Den kan bli opptil 2-3 meter høy og kan gi 10 kg bær i året. Bærene er store og sitter i klaser, noe som gjør at de er lette å plukke. Plukk og hiv de direkte i fryseren, så tar du opp ønsket mengde for å ha i smoothie utover hele vinteren.

 

Doktorgrad på svartsurbær

Dr Braunlich har tatt en doktorgrad på svartsurbær / aronia ved farmasøytisk institutt i Oslo. Hun fant ut at aronia er svært rike på antioksidanten polyfenoler. Innholdsstoffer fra bærene hemmer et enzym som reduserer glukose å bli tatt opp i tarmen, dette er svært viktig for diabetikere. Det røde stoffet i aronia som heter antocyaner hemmer et enzym i tarmen som bryter ned karbohydrater til glukose som tas opp i blodet. Antocyaner i aronia hjelper derfor til å holde et stabilt blodsukker.

Videre fant Dr Braunlich at noen polyfenoler fra bærene kunne hemme biofilmdannelse som er et bakteriebelegg. Braunlich sier at svartsurbær kan hemme dannelsen av bakterier som forårsaker urinveisinfeksjoner.

Innholdsstoffer

Nivået av antioksidanter ( E-vitamin)ligger på tilsvarende nivå som det vi finner i nyper. Saften inneholder betennelseshemmende stoffer og en del mineraler og vitaminer.

Bærene er sterkt antioksidanter som forhindrer at fett harskner, det reduserer blodpropp fordi det hindrer oksidering av kolesterol i blodårene.

Bærene inneholder i tillegg mye A vitamin som bidrar til å opprettholde fin hud og godt syn. De inneholder også B2 som hjelper kroppen til å ta opp mere C-vitamin.

Ellers er det mye av mineraler og sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium. Svartsurbær inneholder mye pektin, slik at syltetøy og gelé som lages av bærene lett blir stivt. Les mere om svartsurbær på rolv.no

Lag en smoothie med blåbær, bringebær, aronia og banan, så har du en fin start på dagen. Blåbær har også gode innholdsstoffer som er bra for oss

 

 

 

 

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg