Gode antioksidanter

Blåbær, kraftige antioksidanter
Blåbær, kraftige antioksidanter
Blåbær er kraftige antioksidanter, bekjemper frie radikaler, bekjemper aldringsprosessen. Bra kilde for jern, magnesium, selen, sink og krom blant annet. Blåbær har også spor av fettstoffer. Blåbær gir økt livskvalitet, er hjerneføde, forhøyer nivåene av B12 og fremmer fertiliteten.

 

Blåbær er en flerårig, bladfellende busk med underjordiske utløpere, og kan bli opptil 30 år gammel. Blåbær er naturlig utbredt i Europa, det vestlige Asia og i Rocky Mountains i det vestlige Nord-Amerika. Blåbær finnes over nesten hele Norge, den vokser i granskog, bjørk og furuskog, samt på lyngmark.

Vitaminer

Blåbær inneholder vitamin A, B, C og E. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn.  Vitamin B er sammensatt av flere elementer blant annet folat. B-vitamin er viktig for mange av kroppens funksjoner som energiomsetningen, produksjon av røde blodlegemer, funksjon av nervesystemet blant annet. Folat er viktig for dannelsen av DNA og RNA. Vitamin C er viktig for bindevevet som holder kroppens vev og organer sammen. Vitamin C er viktig for tilheling av sår og beinbrudd.

Bærene inneholder kostfiber, som hjelper fordøyelsen. Tørkede bær hjelper mot diare, mens ferske bær er bra mot forstoppelse og treg mage.

E-vitamin stimulerer immunforsvaret. E-vitamin er en stor antioksidant og kan redusere blodpropp i hjertet fordi det hindrer oksidering av kolesterol i blodårene. Antioksidanter forhindrer at fettet harskner. Enkelte hevder også at Vitamin E hemmer kreftcellenes vekst og utvikling

Blodsukkerregulerende og forbrenning

Blåbær inneholder både pektin og garvestoffer. Pektin er god som blodsukkerregulerende, det vil si at kroppen produserer mindre insulin for å fjerne sukker fra blodet. Det er garvestoffene i blåbæra som regulerer tarmene og forhindrer diare. I tillegg er blåbær bra for nattesynet, dette skyldes fargestoffet myrtillin i blåbæret.

Blåbær inneholder også mangan. Mangan er med på en enzymreaksjon som øker kroppens evne til å forbrenne fett og karbohydrater. Ønsker du å øke forbrenningen og holde vekten er mangan i blåbæret bra, mangan har en betydning for skjoldkjertelens produksjon.

 

Andre gode antioksidanter her 

Mere om blåbær på urtekilden

Blåbær bærplukker Blåbær, renset

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg