Skvallerkål

skvallerkål
skvallerkål
Dette er en tradisjonell nyttevekst. Skvallerkål blir sett på som en av våre «verste» ugress i hagen. Den er rik på C-vitamin, inneholder også B – og K vitaminer, jern, kalium, fosfor og kalsium. Urten er også en kilde til proteiner, stivelse og fiber. Den er rik på antioksidanter, de beskytter cellene våre mot frie radikaler og hindrer fettstoffene i cellene i å oksidere.

Den er veldig aromatisk, smaker litt som sitron eller grapefrukt. Man bruker de unge bladene til salat, supper, pesto og i gryteretter.

Skvallerkål er en beroligende urt og den har urindrivende og betennelseshemmende virkning. Den kan brukes ved fordøyelsesproblemer og ved nyre- og blære problemer.

Det vitenskapelige navnet på skvallerkål er Aegopodium podagraria, i tidligere tider ble urten brukt mot podagra og dette viser til at de visste om de medisinske effektene denne planten gir. I Middelalderen der den ble dyrket i klosterhagene ble den også brukt mot giktplager.

Her er skvallerkål brukt mest som te, knus bladene og hell varmt vann over, dette kan hjelpe mot revmatiske plager. Kan også brukes ved å knuse blader som legges på som en kompress, dette brukes på forbrenninger og insektsstikk med kløe, åreknuter, hemoroider og hudbetennelser. Mange bruker skvallerkål i fotbadet, som gir lindring mot ømme og slitne føtter. Les også om ramsløk og brennesle. Gode tips å hente fra Urtekilden. 

Bruk to teskjeer urter til en kopp te, la den trekke i 10 minutter og sil av bladene.

Suppe med skvallerkål, brennesle og ramsløk
  • ½ l skvallerkål
  • ½ l brennesle
  • 2 dl ramsløk
  • 1 løk
  • 2-3 poteter
  • 1ts økologisk cocosa
  • salt og pepper etter smak
  • vann

Stek løken i cocosa til myk (bruk suppekjelen), hell over 1 l kokende vann. Legg i vasket og renset ramsløk, skvallerkål og brennesle sammen med de oppkuttede potetbitene. La koke i ca 10 – 15 min. Bruk stavmixer. Bruk flere poteter hvis du ønsker den tykkere

God appetitt.

Suppe

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg