Ramsløk eller vikingenes løk, dette navnet fordi det heter seg at vikingene hadde med seg ramsløk på tokt. Ramsløkens blader dukker opp tidlig på våren. De vokser på fuktige enger, i fuktige skogholt, under busker og mellom steiner. Bladene kan ligne på liljekonvall som er giftige, men den sterke løklukten gjør at vi vanskelig tar feil. Ofte så vokser også liljekonvall og ramsløk side om side, så man skal være obs. Hele ramsløken kan brukes, og den er trygg. Har man problemer med å spise løk og hvitløk, er ramsløk en fin erstatning.
Våren er en fin tid for å rense kroppen for avfallsstoffer. En neve blad i en blender sammen med et glass kaldt vann virker rensende. Jusen drikkes som den er. Er den for sterk, ha i mer vann. Dette gjentas hver dag i noen uker. Ramsløk er fin for mage- og tarmsystemet.
Ramsløk er blodrensende. Symptomer som svimmelhet, trykkfølelse i hodet og nervøs uro kan bli bedre. Den er også blitt brukt som forebyggende middel mot infeksjonssykdommer. Den sies å styrke hukommelsen og forebygger åreforkalkning.
Ramsløk kan brukes ved lett forhøyet kolesterol og triglyserid i blodet og ved lett forhøyet blodtrykk. Ellers er den også gunstig for immunforsvaret, den inneholder C vitamin og betakaroten. Den er en god antioksidant, virker antibakteriell og er bra hvis du trenger en opprensing i tarmfloraen
Som krydder brukes den som gressløk. Frisk kuttes den smått og tilsettes i supper, sauser og kremoster. Blomstene er fine som pynt i salaten, – og gode. Fin til pesto. Kan blandes med brennesle og spinat.