Brennesle

Åker av brennesle og papirpose med plukket brennesle
Brennesle finnes over hele landet, og gror som ugress i hager og på åkrer.

Hele urten kan brukes. Mest vanlig er bruk av blader og rot av brennesle. Den er rik på A (betakaroten) og C vitaminer og klorofyll. Det finnes ingen norsk vekst som er så rik på mineralsalter, fosfor, kalium, kisel, kalsium og jern. Den har dobbelt så stor næringsverdi som gulrot. Om våren har urten opptil 3 ganger så mye proteiner som kål. Dessuten smaker vårskuddene godt.

Brennesle er vår beste blodrensende og bloddannende legeplante.  En neslekur har god effekt når jerninnholdet i blodet avtar, som for eksempel i forbindelse med høy alder. Den har god virkning på bukspyttkjertelen og kan senke blodsukkeret. Den har god effekt på urinveiene og væskeansamlinger og setter fortgang i fordøyelsen. For kvinner er brennesle et utmerket sammentrekkende middel mot sterke blødninger og uregelmessig menstruasjon. Dens rensende og sammentrekkende egenskaper bidrar også til å lindre tette luftveier. Den kan forebygge forkjølelse og hjelper mot gikt og revmatiske sykdommer

Brennesle inneholder mye silisium og er derfor viktig for hud, hår og negler. Avkok og tinktur er mest vanlig å bruke ved behandling av hud og hår. Den virker beroligende og rensende på brannsår, irritert hud og eksem. Ha fersk saft på insektstikk og der du har brent deg på brennesler. Som hårmiddel brukes et sterkt avkok som skyllemiddel.

Et styrkemiddel om våren: Ha friske nesleskudd i supper og stuinger. Kok den som spinat eller lag rensende 4 ukers vår te av dem. Drikk 1 tekopp om morgenen på fastende hjerte uten tilsetninger (som sukker eller melk) en halv time før frokost i små slurker. Ut over dagen et par kopper til. Om høsten samles nye skudd, og man gjentar kuren

Knus de tørkede bladene til pulver og tilsett 1 – 2 spiseskjeer i supper og sauser. Te (1 toppet ts. til 2,5 dl. vann). (Tørkes ved 60 grader. Fargen må ikke endres nevneverdig ved tørking. Nesleblad kan forvelles og fryses ned til senere bruk).

Brenneslesuppe i skål

Dette trenger du til brenneslesuppe

2 l brennesleblader, bruk unge skudd

1 løk

1ts cocosaolje

2 – 3 poteter

1 ts økologisk grønnsaksbuljong

1 – 2 dl Ramsløk

Salt og pepper

Stek løken i litt cocosaolje, fyll på vann i kasserollen og ha i brennesle, oppskjærte poteter, buljong og ramsløk. La koke i 15 min, bruk stavmixer til en litt fyldig suppe. Salt og pepre til slutt

Les også disse innleggene:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *