Hva WHO mener om akupunktur

WHO-logo
WHO-logo

Verdens helseorganisasjon (WHO) ga i 1993 og 1996 ut to dokumenter som var rådgivende for akupunktur. Dette er en oppsummering på 36 sider hva indikasjoner og kontraindikasjoner WHO synes det kan være aktuelt å benytte akupunktur. Her blir det slått fast at akupunktur kan være effektivt på flere områder enn kun ved smertebehandling. Akupunkturens terapeutiske effekt påvirker det regulerende system i kroppen, og det er derfor spesielt effektiv i alle former for forstyrrelser

De siste 20 årene har det vært mange forskningsprosjekt som har vist akupunkturens virkning, og i 1991 kom det et nytt dokument fra WHO. I dette dokumentet ble det fastslått at akupunktur har spesielt effekt på 3 områder

  • Akupunktur lindrer smerte
  • Akupunktur styrker immunforsvaret
  • Akupunktur regulerer forskjellige fysiologiske funksjoner

Målet med denne listen var at det skulle oppmuntres til å bruke akupunktur der hvor det var objektivt bevist at det hadde effekt, dette var bevist gjennom kontrollerte studier og vitenskapelige utredninger. Et annet mål med dokumentet var å finne kontraindikasjoner ved bruk av akupunktur.

Her er noen av symptomene og sykdommene som WHO anbefaler å bruke akupunktur

Smertetilstander 
Akupunktur brukes mye for kroniske smertetilstander. Spenningshodepine, migrene, kroniske smerter i muskel-skjelett-systemet (f.eks. lumbago, smerter i nakke, skulder, albu, håndledd, fingre, ryggrad, hofte, knær, ankler, føtter og tær, kombinert med innskrenket bevegelighet), rheumatoid artritt (i stadium I og II), kjeveleddsproblemer, akutte smerter, postoperative smerter, skader og forstuvning).

Neurologiske tilstander 
Hodepine, migrene, neuralgier (f.eks. trigeminusnevralgi), hemiplegi etter hjerneslag, Bells paralyse (perifer fascialisparese).

Luftveier 
Allergisk rhinitt, kronisk sinusitt, akutte symptomer på betente mandler og halsbetennelse (i tillegg anbefales antibiotika), bronkial astma uten komplikasjoner.

Fordøyelse 
Mange funksjonelle og psykosomatiske forstyrrelser kan behandles med akupunktur; Kvalme og oppkast etter operasjon og cellegiftbehandling, regulere magesyre, forstoppelse, diare, irritabel tykktarm, gallesten.

Blod 
Leukopeni etter stråle- og cellegiftbehandling.

Tilstander i urinveier og genitalia 
Hovedsakelig funksjonelle eller psykosomatiske problemer. F.eks. inkontinens, enuresis, urinretensjon, blæresten, impotens, mannlig infertilitet, sædkvalitet, (kronisk blærekatarr hos kvinner, står ikke på WHOs liste, men er dokumentert i Norge).

Gynekologiske forstyrrelser 
Menstruasjonssmerter, premenstruelle spenninger, kvinnelig infertilitet, svangerskapskvalme, feil fosterstilling, hjelp til smertelindring og igangsetting av veer, mangelfull melkeproduksjon etter fødsel.

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg