Akupunktur mot senskader etter brystkreftbehandling

rosa sløyfe
rosa sløyfe
Brystkreft

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. I 2017 fikk 3589 kvinner diagnosen brystkreft. De vanligste senskadene etter strålebehandling og cellegift er tretthet, konsentrasjonsvansker og fordøyelsesplager. Andre symptomer er søvnproblemer, manglende sexlyst og humørsvingninger.

Enkelte kan også få psykiske problemer som angst og uro, tristhet, forvirring og frykt for livet fremover. Noen blir veldig engstelige for å få tilbakefall.

Hetetokter kan være en annen bivirkning av brystkreftbehandlingen, dette på grunn av redusert hormonproduksjon og endringer i hormonbalansen. Bivirkningene kan vare utover de første årene, men de kan også oppstå mange år etter endt behandling.

Akupunkturbehandling

Akupunktur hjelper kroppen til å komme i balanse igjen ved å påvirke hormonbalansen, øker sirkulasjon, gir immunstimulerende effekt, demper ved overaktive tilstander og balanserer. Stimulerer ved underskuddstilstander og lite energi, smertestillende effekt ved at det øker produksjon av blant annet endorfin. Smertestillende effekt fordi det blokkerer nerveimpulser i det bakre horn i ryggraden.

I tradisjonell kinesisk medisin jobber vi enkelt sagt med energier.  Vi snakker om mage energi, milt energi, nyre energi, lever energi osv. Disse energiene går i et energinettverk (meridianer) i hele kroppen, og sørger for at blod og kroppsvæsker flyter, og livsprosessene går sin gang. Når det av forskjellige årsaker er ubalanse i dette energinettverket oppstår det «vondter», «plager», eller hvis det får stått lenge nok, sykdommer. Der er viktig å huske at en ubalanse i for eksempel lever energien ikke er ensbetydende med patologi i leverorganet. Vi snakker om energier i TKM. Derfor er det slik at for eksempel søvnvansker kan ha forskjellig underliggende diagnose i TKM, og derfor krever forskjellig tilnærming.

Det utføres en pilotstudie hvor akupunktur gis som behandling ved kronisk tretthet hos brystkreftoverlevere. Godkjenning er gitt av regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk – REK sør-øst i Oslo. Det er professor Terje Alræk, høyskolelektor Hilde Skjerve og høyskolelektor Anette Sørensen, alle medlemmer av Akupunkturforeningen som gjennomfører pilotstudien.

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg