Glutenallergi og Glutenintoleranse

glutenfritt brød ved glutenallergi og glutenintoleranse
glutenfritt brød ved glutenallergi og glutenintoleranse

Intoleranse mot gluten skyldes en irritasjon eller allergisk reaksjon mot proteinet som finnes i hvete, rug, bygg, spelt, emmer og enkorn. Glutenallergi og glutenintoleranse har blitt mere vanlig enn for femti år siden, dette skyldes at vi har foredlet kornet i flere generasjoner og man tilsetter ekstra gluten i industribakt brød slik at det skal heve bedre og se flott ut.

 

Mere gluten i kornet

Forskere ved Ås, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har de siden 1950-tallet laget nye hvetesorter, i 2014 ble et nytt forskningsprosjekt startet som het HveteKvalitet. Målet var å få korn med høyt proteininnhold og sterk glutenkvalitet sier professor Anne Kjersti Uhlen (1). For å få best mulig proteininnhold blir det gjødslet med nitrogen som medfører store utslipp av klimagasser. I jordsmonnet finnes det bakterier som omgjør nitrogen til lystgass, denne oser opp fra åkrene (2). Hveteplanten angripes i tillegg av soppsykdommen hveteaksprikk og dette må produsentene sprøyte for, dette får vi i oss når vi spiser brød av hvete. (3)

 

Hva gjør dette med tarmen vår.

Mange sliter med fordøyelsesbesvær som Cøliaki, IBS (irritabel tarm), SIBO (bakterieovervekst i tynntarm) og matintoleranser. Cøliaki er den mest alvorlige av disse sykdommene ettersom tarmtottene ødelegges av gliadin og glutein. Nyere forskning viser at peptider fra gluten tas opp i blodet og gir plager for de som ikke klarer å fordøye dette.

 

Årsaken til cøliaki er at tarmtottene i tynntarmen blir betent og kroppen klarer ikke å fordøye gluten. Næringsstoffer fra maten blir tatt opp av tarmtottene, når disse ikke fungerer blir resultatet malabsorpsjon som er nedsatt opptak av næringsstoffer fra tarm til blod. Symptomene på cøliaki er alternerende avføring, diarè og forstoppelse om hverandre. Andre symptomer er luftsmerter, vektforandring og slitenhet. Tilstanden cøliaki er fire ganger vanligere i dag enn for femti år siden (4). Når du slutter å spise gluten vil tarmtottene bygges opp igjen. IBS er en mildere variant, og dette medfører ikke betente tarmtotter, men kan også gi magesmerter, luftsmerter, alternerende avføring , kvalme og slitenhet blant annet.

 

Den Norske Legeforeningen skriver i en artikkel der Dr Ringvold har behandlet mere enn 400 pasienter med glutenintoleranse/ glutenallergi, alle hadde forhøyede verdier av IgA eller IgG som vises når det er infeksjoner i kroppen. Alle hadde i tillegg forverring ved inntak av laktose fra meieriprodukter, fruktose og sukrose. I tillegg hadde flere av pasientene hypotyreose, alle klaget på utmattethet, stort sukkerbehov, kløe og smerter i muskel og skjelett samt luftveisplager og psykiske plager var vanlige symptomer. Allerede i 1986 var behandlingen en diett på antimykotika, der man unngikk matvarer med sukker, laktose, gjær og gluten (5).

Gluten forvirrer også immunsystemet og forhøyer histaminene, noe som kan utløse migrene. (6). Dette skriver forskning.no, dette beskrives som ikke-cøliakisk glutensensivitet, personen har de samme symptomene som de med cøliaki, dette er altså glutenallergi og glutenintoleranse.

 

Akupunktur

Akupunktur benyttes ved mage og tarm-problemer og kan gi smertelindring. Nålene påvirker blant annet nervesystemet, dette bidrar at man kan fordøye maten bedre. I tillegg til nåler gis kostholdsveiledning. Hvilke matvarer man bør holde seg unna, og hva spiser man i stedet. Antall behandlinger varierer fra person til person og avhenger av livssituasjon og stress i tillegg til maten. Les også mere om temaet på siden her

 

 

Her er forskning og tidsskrifter ang glutenintoleranse fra forskning.no, NMBU og den Norske Legeforening

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg