SIBO

SIBO  er en forkortelse for small intestine bacterial overgrowth. Dette er en sykdom i tarmen som gir mange uforklarlige symptomer i mage / tarm. SIBO er en bakteriell overvekst i tynntarmen, bakterier fra tykktarm vises ofte i tynntarm.

Symptomer

De typiske symptomene for SIBO er oppblåsthet, luftavgang/flatulens og raping, halsbrann, store magesmerter og luft i magen. Mange har alternerende avføring, forstoppelse den ene dagen og diare den neste. Symptomene er ofte bedre når man spiser ofte men lite, det er gjerne bedre tidlig på dagen og symptomene forverrer seg i løpet av dagen. Lite energi og hodepine er en følgeplage av SIBO, og ved uttalte tilfeller ser man også store vekttap og mangel på vitamin B12 i kroppen.

Kroppen produserer ikke B12 selv, det får du gjennom maten. Fordøyelsen av B12 starter i magesekken, der det binder seg med et protein. Opptaket av B12 i skjer først i tynntarmen, og da kan kroppen nyttiggjøre seg B12.

Symptomene for SIBO, er ofte de samme du finner ved IBS (irritable bowel syndrome).

Behandling

Akupunktur lindrer smerter og regulerer motiliteten i fordøyelseskanalen, samt hever den sensoriske terskelen i tarmen. De parasympatiske signalene øker ved akupunkturbehandlingen, dette fører til at man blir avslappet og stressnivået går ned. Dette gir en god effekt på tarmen, fordøyelsen av maten blir bedre. Akupunktur øker produksjon av serotonin og endorfiner og kan derfor være med å bekjempe plager som stress, nedstemthet og angst.

Kostveiledning

Ved konsultasjon blir det også gjennomgang av kost og ernæring. Her er det endel prøving og feiling selv for pasienten, det kan variere hva hver enkelt tåler eller reagerer på. Endel matvarer blir redusert, mens vi anbefaler å legge til andre hvis de ikke er med i det daglige kostholdet. Modne bananer kan være et bra alternativ som mellommåltider, det samme er fiken, mango og vannmelon. Dette kan hjelpe til med å redusere bakteriemengden i tarmen. Det anbefales også å bruke endel urter som timian, oregano, salvie, persille og koriander, varier med å bruke friske urter i salaten, noen kan du drikke som te, mens andre kan brukes i hummus eller salsa.

Hvis du ofte er sliten kan tilskudd av C-vitamin og B12 være en stor fordel

SIBO