TMD – temporomandibular dysfunksjon

TMD - temporomandibular dysfunksjon
TMD - temporomandibular dysfunksjon

TMD  eller tempojromandibular dysfunksjon er smerter i ansiktet som oftest kommer fra temporomandibulare ledd eller kjeveleddet. Smertene kan sitte i kjeveleddet, tyggemuskulaturen, ansiktet, hode og øret. TMD – temporomandibular dysfunksjon er nokså vanlig og personer mellom 20 – 40 år er mest utsatt. TMD er en samlebetegnelse for både kroniske og akutte smerter i tyggemuskulaturen eller betennelse i kjeveleddet.

 

Symptomer

Symptomene opptrer oftest i flere vev, som muskler, nerver, sener, leddband, bein, bindevev og tenner. Det kan være problemer med å bite over eller tygge, ømhet og smerter i kjeven. Ofte kan man høre klikkelyder eller knirking i leddet ved bevegelse og vansker med å åpne munnen. Andre symptomer er verkende smerter i ansiktet, svimmelhet, hodepine eller morgenmigrene, nakke- og skuldersmerter, øresmerter og tinnitus.

Helsedirektoratet anbefaler øvelser, biteskinner, kognitiv atferdsterapi, smertestillende medikamenter og NSAIDS som krem eller gele, i tillegg anbefaler de akupunktur.

Behandling med akupunktur

Akupunktur antas å stimulere nervesystemet og føre til frigjøring av nevrokjemiske transportmolekyler. De resulterende biokjemiske endringene påvirker kroppens homeostatiske mekanismer, og fremmer fysisk og følelsesmessig velvære.

I enkelte systematiske oversikter nevnes det at akupunktur anbefales å bruke fremfor fysioterapi, ingen behandling eller biteskinner. Akupunktur kan benyttes både ved kroniske og akutte smerter

Akupunktur er også anbefalt som behandling ved TMD – temporomandibular dysfunksjon i de norske kliniske retningslinjer. Helsedirektoratet skriver at akupunktur har vist å gi kortvarig smertereduksjon ved TMD og at akupunktur er et alternativ til, eller kan benyttes sammen med annen TMD-behandling.

Akupunktur kan benyttes i behandling av ansiktssmerter:
  • påvirker områder i hjernen kjent for å redusere følsomhet for smerte og stress, samt fremme avslapning og deaktivere den analytiske delen av hjernen som er ansvarlig når angst og bekymring oppstår.
  • øker frigivelse av adenosin, som har antinociseptive egenskaper.
  • indusere antinocisepsjon ved å aktivere opioidbanen.
  • hemme anteriortemporalismuskelen via refleksbaner. Dette fører til at det er lettere å åpne og lukke kjeven.

Hvor mange behandlinger en pasient trenger er avhengig av pasientens individuelle helsetilstand, type plage og varighet. Det er vanlig å komme til behandling to ganger i uken de første ukene, for deretter å øke tidsrommet mellom behandlingene når pasienten merker bedring av sine plager. Det forskes på å finne optimal behandlingsdose for ulike lidelser og plager – ikke for lite slik at man ikke oppnår ønsket effekt, men heller ikke mer enn det som er nødvendig for å oppnå best behandlingseffekt – såkalt «minimal dosage effect».

IMS og triggerpunktbehandling anbefales å bruke ved TMD- temporomandibular dysfunksjon og stramme muskler i kjeven.

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg