Mat som kan hjelpe ved svangerskapskvalme

mat ved svangerskapskvalme
mat ved svangerskapskvalme

Kvalme og oppkast er svært vanlig hos gravide kvinner, spesielt fra uke 6 til uke 12-13 i svangerskapet. Hele 90% av gravide kvinner opplever en form av svangerskapskvalme. Den beste medisinen for dette er å regulere kvalme gjennom maten du velger å spise. Det er viktig å spise regelmessig, næringsrikt og tenke på hvilke ingredienser som påvirker kvalme. Det finnes dessverre ingen standard behandling av svangerskapskvalme, men det er vist at visse tiltak kan ha god effekt.

 

Riktig kosthold er viktig

Det er viktig å huske på at kvalme også kan bli utløst av sult, og det er derfor lurt å tilrettelegge for dette ved å ta med deg lett tilgjengelig mat slik som dadler, mandler, andre nøtter eller frukt hvis du er ute eller på jobb. Svangerskapskvalme, også kjent som ‘morning sickness’ på engelsk er et størst problem på nettopp morgenen, kan det være lurt å ha en smoothie eller et knekkebrød liggende på nattbordet og ta det når du våkner.

Blodsukkerstabiliserende mat er viktig når du er kvalm. Spis masse grønnsaker, rotgrønnsaker, bær, frukt og nøtter. Disse matvarene har høyt fiberinnhold og lavt fettinnhold som hjelper mot svangerskapskvalme. Sett bort fra mellommåltider er også valg av råvarer til middagen viktig. Her anbefales det å spise middager med fisk og fugl å foretrekke, samt linser, bønner og kikerter, mat med lavt fettinnhold.

Vitaminer B6, omega-3 tilskudd og mineraler som magnesium kan være positiv ved svangerskapskvalme. Ellers anbefales det økologisk ren mat. Lytt til kroppen og egen magefølelse, alle reagerer forskjellig, det viktigste er at du spiser variert og næringsrikt. Husk at fosteret alltid tar den næringen den skal ha og at svangerskapskvalmen ikke påvirker fosterets utvikling.

 

Hva bør jeg drikke?

Nok væske og salt er viktig for å holde kvalmen i sjakk. Drikk gjerne et glass vann med sitron og oppløst maldonsalt hvis du føler deg kvalm. Du har også andre urter som kan hjelpe mot kvalme. Her kan spesielt ingefær være kvalmedempende. Drikk gjerne te med økologiske ingefærskiver med sitron og honning. Noen gravide sverger også til peppermyntete eller kamillete, som kan være til god hjelp. Det er viktig at du prøver deg litt frem på hvilke ingredienser som fungerer best for nettopp deg. Vi har forskjellige behov og det er derfor ikke bare én oppskrift som fungerer for alle.

 

Lytt til ekspertene!

Det er noen produkter som en bør holde seg unna om en opplever svangerskapskvalme slik som meieriprodukter, kaffe, hvitt mel og sukker. Andre matvarer som skaper mye syre i kroppen er halvfabrikatet måltider, mat som inneholder mye smaksforsterkere og tilsetningsstoffer.

I følge Bob Flaws, forfatter av ‘The Tao of Healthy Eating’ anbefaler Kinesisk Medisin forskjellige matvarer som er gunstig ved svangerskapskvalme[1].

Dette er blant annet:

 • Stjernefrukt balanserer magen og hjelper ved kvalme.
 • Kastanjenøtter virker veldig nærende og hjelper til med omsettingen av næringsstoffer. Hjelper mot kvalme og oppkast.
 • Kumquat, ligner på en miniappelsin og skallet kan spises. Harmoniserer mage, hjelper ved oppblåsthet, magekramper, kvalme og oppkast.
 • Skall fra appelsin og grapefrukt – økologisk og i små mengder. Hjelper mot kvalme og oppkast.
 • Pomelo hjelper ved kvalme og oppkast.
 • Reddikblad som te hjelper mot magesmerter og kvalme. La bladene ligge og trekke i varmt vann i ti minutter, drikkes i små sipper over tid.
 • Timian bedrer fordøyelsen, hjelper ved smerte, kvalme og oppkast.

 

Peter Torssell skriver i sin bok «Kinesisk Kostlære» i tillegg andre matvarer som er effektiv mot kvalme. Peter Torssell er rektor på Akupunkturakademin i Sverige[2].

Dette er:

 • Anis, drikk som te. Dette hjelper mot kvalme, oppkast og ubehag/smerte i magen.
 • Hirse, lag grøt av hirsekorn og mel. Dette hjelper gravide som har mye ubehag og smerte i mage, hjelper mot kvalme og oppkast.
 • Ingefær. Lag te av friske økologiske ingefær med sitron og honning, hjelper mot kvalme og oppkast, samt smerter og forkjølelse.
 • Kardemomme inntas med pærer og honning. Hjelper mot svangerskapskvalme, oppblåsthet, magesmerter og kvalme. Torssell skriver også at kardemomme roer fosteret.

Det er dessverre ikke nok forskning på svangerskapskvalme, selv om det rammer så mange av oss. Det er mange som ikke ønsker å ta piller for kvalme i løpet av svangerskapet, og derfor søker andre effektive behandlingstilbud. Akupunktur kan være et godt behandlingsalternativ ved svangerskapskvalme[3]. Lege og forsker Arne Johan Norheim, nevner nettopp dette i en undersøkelse der 97 gravide kvinner i Tromsø gjennomført av Nasjonalt forskingssenter innen komplementær og alternative medisin (NAFKAM).[4] Han meddeler at akupunktur er mer effektivt en andre tilbud gitt til kvinner som sliter av svangerskapskvalme. Hvor mange behandlinger som behøves er veldig individuelt fra kvinne til kvinne, men det er vanlig å komme til behandling to ganger i uka de første ukene.

 

[1] https://www.acupuncturetoday.com/mpacms/at/article.php?id=28183

[2] http://www.akupunkturakademin.se/index.php/10-medarbetare/51-peter-torssell

[3] https://www.helsenorge.no/sykdom/svangerskap/svangerskapskvalme/

[4] https://forskning.no/svangerskap-uit-norges-arktiske-universitet-alternativ-behandling/akupressur-mot-svangerskapskvalme/1034860

Les også https://akupunktur-buvarp.no/svangerskapskvalme/

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg