Svangerskapskvalme

Kvalme under svangerskapet er en svært hyppig og nokså normal plage. Kvalmen starter som regel fra uke fire til seks og varer til uke ni og ti, nå vil det avta og forsvinne hos de fleste. Hos enkelte kan kvalmen vedvare inn i siste del av svangerskapet. Den verste tiden på dagen er som regel på morgenen, men dette er også individuelt og enkelte er mere plaget på kvelden. Dette henger ofte sammen hvor sliten og trett man er, og kvalmen kan variere fra dag til dag. 

Hvis plagene går over til kraftig kvalme, med brekninger og oppkast og det påvirker allmenntilstanden med vekttap og uttørking kalles tilstanden for hyperemesis gravidarum. Denne tilstanden er det omkring 1% som får, mens svangerskapskvalme oppleves av 90% av kvinnene. Da er det innleggelse på sykehus som gjelder på grunn av dehydrering, behandling for disse er intravenøs næring.

Årsak

Årsaken er ukjent, men det er store hormonforandringer i kroppen som påvirker funksjonen til binyrer og hypofysen og et forhøyet nivå av stoffskiftehormoner. Det er i tillegg ubalanse i kjønnshormonene, alle disse tingene kan være med på å utvikle svangerskapskvalme.

Ting du kan gjøre selv

Er du plaget av svangerskapskvalme er det viktig at du får i deg rikelig væske, drikk gjerne vann med sitron og ingefær både som te og tørstedrikk. Ingefær har vist seg å være en god kvalmestillende urt, vitamin B6 kan også ha en lindrende effekt. Spis også næringsrik mat, gjerne ofte måltider som er lettfordøyelig som supper og grøt, samt smoothie av bær og frukt. Prøv å unngå sukker, da det øker blodsukkeret. Det er viktig at blodsukkeret er stabilt, har du søthunger, kan dadler og fiken være en meget godt alternativ. Drikk også peppermynte te, den er stimulerende, styrkende og bra for fordøyelsen.

Behandling

Du kan få kjøpt kvalmearmband på apoteket, pass på at du setter det på riktig sted. Akupunktur kan være et bra alternativ til behandling ved svangerskapskvalme, dette er en behandling uten bivirkninger som mange medikamenter har. Den mest optimale behandlingen er to ganger i uka de første ukene, deretter en gang i uka til kvalmen har stabilisert seg.

I de fleste tilfellene er plagene mindre eller forsvunnet i uke 12 av svangerskapet. Fosterets vekst og utvikling påvirkes ikke av mors svangerskapskvalme.

Sjekk også anbefalt matvarer: https://akupunktur-buvarp.no/mat-som-kan-hjelpe-ved-svangerskapskvalme/

Nål for svangerskapskvalme