Chaga: Regulerer blodsukkeret og styrker binyrene, regulerer det endokrine systemet. Ødelegger skadelig sopp i fordøyelsessystemet. Den er i tillegg en adaptogen som virker immunregulerende, bakteriehemmende og virushemmende. Dette er en av de kraftigste naturlige antioksidantene som er kjent og som finnes i norsk natur. Chaga styrker immunforsvaret.
Dadler: Gunstig på fordøyelsen. Virker antiparasistisk, hjelper mot sopp, bakterier og virus. De er bra for hjertet fordi de inneholder mange aminosyrer, bruk de under trening da de hindrer melkesyre.
Fennikel: Inneholder sterke virusbekjempende komponenter.
Grønnkål: Har et høyt innhold av alkaloider som beskytter mot virus
Hvitløk: Virker mot virus og bakterier, styrker immunforsvaret
Hyllebær: Virker mot virus, styrker immunforsvaret
Ingefær: Hjelper for opptak av næringsstoffer og lindrer kramper. Virker bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende og antiparasittisk. Samtidig er ingefær slimløsende, luftveisrensende, hostedempende, avslappende, betennelseshemmende og smertestillende. Ingefær er også en antioksidant og Yang-styrkende Brukes som te sammen med sitron og honning.
Kokosolje: Virker mot virus og bekjemper inflammasjon
Lakrisrot: Lakrisrot er vårt aller beste våpen mot virus. Den minsker produksjon av virus, styrker binyrer og nyrer. Hjelper fordøyelsen. Lakrisrot kan drikkes som te, og er en fin start på dagen, da den gir mye energi.
Oregano, rosmarin, salvie, timian: Urter som hjelper til med å bekjempe bakterier, virus, sopp og parasitter. De virker antiseptisk, astringerende, betennelsesdempende og krampeløsende.
Peppermynte: Virker fordøyelsesfremmende, betennelseshemmende, antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende og smertestillende m.m.
Rosenrot: er en adaptogen med en rask virkning. Minsker stress. Bedrer oksygenopptaket, virker styrkende, prestasjonsøkende og er en kraftig antioksidant.
Sink: Styrker immunforsvaret. Sink kan du finne i blant annet i storfekjøtt, innmat, fisk og skalldyr.
Spirer: Inneholder mye zink og selen som styrker immunforsvaret.
Stangselleri: En av de mest effektive antiinflammatoriske matvarene. Stangselleri sulter ut ugunstige, bakterier, gjær, sopp, mugg og virus som er i kroppen. I tillegg hjelper stangselleri de gode tarmbakteriene og balanserer magesyren. Den inneholder mye bioaktivt natrium. Ideell hvis du vil rense og reparere slimhinnene i tarmen. Den styrker også nyrefunksjonen og gjenoppretter funksjonen i binyrene. Stangselleri inneholder fiber, kalium, natrium, vitamin C og E, folat og kalsium. Lag juice hver morgen av stangselleri og litt koriander hvis du vil rense kroppen for giftige tungmetaller.
Brennesle- og ramsløksuppe
2 l vasket brennesleblader, bruk unge skudd
1-2 dl ramsløk
1 løk
1ts økologisk cocosaolje
2-3 poteter
1 ts økologisk grønnsaksbuljong
Salt og pepper
Stek løken i litt cocosaolje, fyll på kokt vann i kasserollen og ha i brennesle, oppskjærte poteter, buljong og ramsløk. La koke i 15 min, bruk stavmixer til en litt fyldig suppe. Salt og pepper til slutt.
Brennesle
Brennesle er rik på A og C-vitamin samt klorofyll. Brennesle er veksten i Norge som er rikest på mineraler, fosfor, kalium, kisel, kalsium og jern. Brennesle virker blodrensende, har god innvirkning på bukspyttkjertelen og senker blodsukkeret. Brennesle lindrer tette luftveier og kan forebygge forkjølelse. Den er også bra for hud, hår og negler fordi den inneholder mye silisium. Det sies at brennesle gir livsnødvendige mikronæringsstoffer til hjernen, blodet og sentralnervesystemet. (Hjelmstad R. 2013)
Ramsløk
Ramsløk også kjent som Vikingenes løk, er blodrensende. Symptomer som svimmelhet, trykkfølelse i hodet og nervøs uro kan bli bedre. Den er også blitt brukt som forebyggende middel mot infeksjonssykdommer. Det sies at den styrker hukommelsen og forebygger åreforkalkning. Ramsløk kan brukes ved lett forhøyet kolesterol og triglyserid i blodet og ved lett forhøyet blodtrykk. Ellers er den også gunstig for immunforsvaret, den inneholder C vitamin og betakaroten. Den er en god antioksidant, virker antibakteriell og er bra hvis du trenger en opprensing i tarmfloraen (Hjelmstad R, 2013) www.rolv.no
Ramsløk er bra for tarmsystemet og kan brukes som krydder eller drikkes som juice. En neve blad i en blender sammen med et glass kaldt vann virker rensende. Juicen drikkes som den er. Hvis den er for sterk kan du tilsette mer vann. Som krydder brukes den som gressløk. Frisk kuttes den smått og tilsettes i supper, sauser og kremoster. Blomstene er fine som pynt i salaten, – og gode. Fin til pesto. Kan blandes med brennesle og spinat.