Er det på tide at vi som utøver akupunktur blir autorisert helsepersonell?

medikamentfri behandling
medikamentfri behandling

Akupunktur går under det man kaller en medikamenfri behandling, det anbefales å bruke i over 30 tilstander i kliniske retningslinjer og veiledere, disse er det Helsedirektoratet i Norge som utarbeider. Akupunktur blir anbefalt som behandling i mer enn 2000 kliniske retningslinjer rundt omkring i verden. Akupunkturforeningen har en søknad om autorisasjon hos Helse- og Omsorgsdepartementet og vi venter i spenning på svar. Grunnlaget for søknaden er blant annet at utdanningen har helsefaglig innhold og er klinisk rettet. Det er påvist dokumentert effekt av akupunktur og det er behov for akupunktur i helsetjenesten.

Helseminister Bent Høie

Regjeringen.no skriver at Helseminister Bent Høie ønsker at alle helseforetak har etablert tilbud om medikamenfri behandling for pasienter innen psykisk helsevern. Dette tilbudet bør gjelde flere diagnoser, spesielt innen muskel og skjelettlidelser som akupunktur er veldig effektiv på.

Hvordan fungerer akupunktur?

Akupunktur har en smertelindrende effekt gjennom den spinale og thalamiske portteori. Akupunktur stimulerer kroppens egen produksjon av endorfiner og serotonin, kroppens lykkehormon og smertedemper blant annet. Nålene stimulerer også enkelte stoffer som gjør at blodårene utvider seg, dette er årsaken til at akupunktur forbedrer blodsirkulasjon og virker avslappende. Nålene har også effekt på immunforsvaret.

Akupunktur brukes også som IMS (intramuskulær behandling) eller triggerpunktbehandling. Denne metoden blir brukt ved stive muskler, muskelsmerter og bevegelseshemming. Forkortet muskulatur kan komme fra traumer eller langvarig og feilbruk av enkelte muskler. Nålen settes i den forkortede muskelen og utløser et aksjonspotensial som gjør at muskelen blir mere avslappet, bevegeligheten bedres og smertene mindre. IMS og triggerpunktbehandling. https://akupunktur-buvarp.no/hvordan-virker-egentlig-akupunktur/

Medikamentfri behandling

Akupunktur brukes og anbefales ved medikamentfri behandling, Norsk legemiddelhåndbok (NEL) som er beregnet for allmennpraktiserende leger og institusjonsleger anbefaler bruk av akupunktur på følgende diagnoser:

I tillegg til disse anbefaler de også smertelindring under fødsel, stimulering av rier under fødsel og morkakeforløsning. I dag blir dette gjort av jordmødre på fødeavdelinger rundt om i landet. En medikamenfri behandling er viktig både for mor og babyen.

Full oversikt finner du på Akupunkturforeningens hjemmeside. 

 

 

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg