Kliniske retningslinjer

Plakat kliniske retningslinjer
Plakat kliniske retningslinjer

Kliniske retningslinjer er offentlige anbefalinger av mulige behandlingstiltak for spesifikke helseproblemer. Akupunktur er inkludert i norske kliniske retningslinjer for spenningshodepine, migrene, bekkenløsning, uspesifikke kroniske korsryggsmerter, flere typer kvalme og temporomandibulær dysfunksjon blant annet.

I Norge tilbys akupunktur allerede på 37 % av norske sykehus. Norske, nasjonale kliniske retningslinjer anbefaler bruk av akupunktur ved uspesifikke kroniske korsryggsmerter, kjemoterapi- og anestesiindusert kvalme, svangerskaps-kvalme og temporomandibulærdysfunksjon. Akupunktur anbefales mot migrene i akuttveilederen i nevrologi for nevrologer. Legemiddelhåndboken anbefaler akupunktur ved bekkenløsning, spenningshodepine og kvalme.

I en nylig publisert studie beskriver forfatterne totalt 2189 internasjonale anbefalinger av akupunktur ved ulike sykdommer/lidelser. Av disse er 107 knyttet til forskjellige smertetilstander og 94 til andre helseproblemer.  Anbefalingene er basert på tilgjengelig forskning som er kritisk evaluert.

Noen eksempler
Bekkenløsning

En av seks gravide kvinner får bekkenløsning, dette er smerter lokalisert til iliosakralleddet og symfysen. I legemiddelhandboka gir de råd om avlastning av bekkenet, at all aktivitet bør holdes innenfor smertegrensen. I tillegg anbefaler de fysioterapi i form av trening og akupunktur med nålebehandling

Stresshodepine

Minst 50% av befolkningen sliter med tensjonshodepine eller stresshodepine. Denne typen hodepine kan forårsakes av stress, uro, angst eller dårlig søvn. I tillegg er det ofte knyttet til smerter og bevegelsesrestriksjoner i nakke, kjeve og skuldre. En arbeidssituasjon forbundet med muskelspenninger kan gi spenningshodepine eller tensjonshodepine.

Norsk legemiddelhåndbok anbefaler en tverrfaglig ikke-medikamentell behandling. Fysisk trening med vekt på kondisjonstrening, ulike avslapningsteknikker, biofeedback, akupunktur og psykomotorisk behandling kan hjelpe hos enkelte, referert fra Norsk legemiddelhånbok.

 

Andre linker ved kvalme:

http://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/palliasjon/4.symptomer-og-tilstander/kvalme/behandling

https://www.legemiddelhandboka.no/T15.1.1/Kvalme

 

 

Akupunkturens uke 2019

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg