Redusert forbruk av opioider

plakat akupunkturens uke
plakat akupunkturens uke
Opioider – vanedannende medisiner

En trend med legers økende foreskrivning av potente opioider. Med solid utdanning har medlemmene av Akupunkturforeningen kompetanse til å bidra på mange områder som kan ha betydning for lavere sykefravær, redusert forbruk av vanedannende medisiner og god allmennhelse.

Akupunkturforeningen har svart på en artikkel i Dagens Medisin der Seraf (senter for rus – og avhengighetsforskning) og NFA (Norsk forening for allmennmedisin) advarer mot trenden med legers økende foreskrivning av potente opioider. Foreningen mener kampanjen bør inneholde medikamenfrie tiltak som kan redusere smerter hos pasientene.

USA

I USA ble det besluttet at de skulle tilby evidensbasert behandling som akupunktur og kiropraktikk før medikamenter ble tilbudt kroniske smertepasienter.

I Norge

Det er godt dokumentert at akupunktur har effekt ved artrosesmerter, kroniske smerter i korsrygg, nakke, skulder og ved hodepine. Dokumentasjonen er blant annet basert på data i en metaanalyse.  Denne effekten vedvarer ett år etter endt behandling hos 90 prosent av pasientene.

Norske nasjonale kliniske retningslinjer anbefaler akupunktur ved uspesifikke kroniske korsryggsmerter, kjemoterapi- og anestesiindusert kvalme, svangerskapskvalme, samt ved temporomandibulær dysfunksjon (TMD). Akupunktur anbefales også som behandling ved migrene i akuttveilederen i nevrologi, og legemiddelhåndboken anbefaler akupunktur som et behandlingsalternativ ved bekkenløsning, spenningshodepine og kvalme.

Utdanning

I dag kan hvem som helst stikke nåler i folk og kalle det for akupunktur. Høyskolen Kristiania har en veldig god bachelorutdanning i akupunktur, og denne utdanningen er godkjent av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Akupunkturforeningen har 500 medlemmer fordelt over hele landet, og krav til medlemskap er 240 studiepoeng.

Alternativer

Akupunktur kan være et seriøst alternativ ved noen av tilstandene som opioider brukes for i dag. Akupunktur har lav bivirkningsprofil, er kostnadseffektivt og står oppført i kliniske retningslinjer. I tillegg finnes det flere akupunktører med kompetanse som kan være med å redusere helsekøene. Derfor bør akupunktur nevnes som behandlingsalternativ i informasjonskampanjen som foreslås, og akupunktur bør anbefales som et behandlingsalternativ i større grad enn i dag.

Akupunkturens uke 2019

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg