Hodepine og migrene

Hodepine er en av de hyppigste årsakene til konsultasjoner både hos leger og alternative behandlere. 80% av den norske voksne befolkningen har hodepine, Mange har hodepine flere ganger i uka. Flest kvinner sliter med hodepine. Årsaken til hodepine er sammensatt og patogenesen er fortsatt uklar.

Typiske kjennetegn ved migrenehodepinen er at den er ensidig med pulserende kvalitet som forverres av fysisk aktivitet. Mange opplever også aura, lysskyhet, fonofobi, kvalme og oppkast. Migrene er en vanlig lidelse. 15% kvinner har migrene og 7% menn.

Akupunktur benyttes ofte i forbindelse med hodepine både til forebygging og smertelindring. Generelt antas akupunktur å stimulere nervesystemet og påvirke kroppens homeostatiske mekanismer og fremmer derfor fysisk og følelsesmessig velvære. Det ser ut som at enkelte akupunkturpunkter kan påvirke områder av hjernen som er kjent for å redusere følsomhet for smerte og stress. Akupunktur kan trygt kombineres sammen med medikamentell behandling som benyttes i forbindelse med hodepine.

Skalleakupunktur