Kantarell – Skogens gull

Kantarell i skogen
Kantarell i skogen

Kantarell er naturens egen delikatesse og blir beskrevet som «skogens gull». Den er lett å kjenne igjen og den har ingen giftige forvekslingsmuligheter i Norge. Soppen har en lett krydret smak og gir en fin aroma som gjør den ideell i supper og sauser. Den er svært ettertraktet av soppelskere og for alle kokker og matelskere.

Tilberedning

Bruk en liten kost og børst den helt ren, skjær litt av stilken og riv den opp i passende biter. Stek kantarellen i varm panne, avkjøl og legg i passende porsjonsposer i fryseren. Den kan ligge i flere måneder, opp til ett år i fryseren.

Du kan også tørke kantareller i stekovn eller i en sopptørker. Riv soppen opp i små biter og la den tørke på 70-90 grader med varmluft i stekovnen i 4-5 timer eller til alt er tørt.  Legg de tørkede kantarellene i en foodprosessor eller blender og lag pulver av den. Oppbevar kantarellpulveret på glass og bruk det i sauser og supper.

Inneholder

Kantarellen er kalorifattig og fettinnholdet er lavt. Soppen er rik på protein og kostfiber. Kantarellen inneholder B-vitaminet niacin og sporstoffene kobber og selen. Soppen er en god kilde til betakaroten, riboflavin, jern og kalium. Sopp kan være tungt fordøyelig, men den har høyt innhold av fiber som er bra for fordøyelsen. Kantarellen er blant de soppene som har høyest innhold av naturlig D-vitamin

 

Helseeffekt

B-vitaminet niacin spiller en viktig rolle i omsetningen av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater. Niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Selen bidrar til å opprettholde normalt hår og negler. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Riboflavin bidrar til normal energiomsetning.

Spormineralet kobber har mange funksjoner i kroppen, bl.a. spiller kobber en viktig rolle i energiproduksjon i cellenes energifabrikker, de såkalte mitokondriene. Kobber er viktig for et sterkt og fleksibelt bindevev, omsetningen av jern i kroppen. Kobber er også en bra antioksidant. Kalium er et mineral som virker blodtrykksenkende og er med på å regulere vannbalansen i kroppen og bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Dame med soppkurv i skogen

Kantarell

 

 

Les også: https://akupunktur-buvarp.no/senk-stresshormoner-i-kroppen-ved-a-vaere-ute-i-naturen/

Les mere her: https://www.frukt.no/ravarer/gronnsaker/sopp/kantarell/

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg