Akupunkturpunktet SP10

Akupunkturpunktet SP10
Akupunkturpunktet SP10

SP10 /Spleen 10 / Milt10

Hvordan finner du det

Punktet SP10 ligger tre fingre over mediale hjørnet på patella. I buken på muskelen vastus medialis. Punktet er litt ømt, du finner det lett når du presser tommelen mot området.

 

SP10 på engelsk heter dette punktet «Sea of Blood» Dette er et punkt som brukes for å behandle alt i forhold til blodproblematikk, som menstruasjonsproblemer, eksem, rosen og elveblest. Miltens transportsystem har to hovedaspekt – transport og bearbeidelse av vann og føde, samt transport og bearbeidelse av spytt og kroppsvæsker. Ofte stammer fukt – og ødemer i kroppen fra milten.

 

Hva gjør dette punktet

Milten kontrollerer transport, transformasjon og blod. Milten styrer musklene og de fire ekstremitetene. Mage og milt styrer kommunikasjon mellom alle de indre organene. Den kommuniserer med munnen og manifesterer seg i leppene. Den kontrollerer stigningen av qi og hjelper til med å holde organene på plass.

Grubling og overtenking skader milten, det påvirker sirkulasjon av qi, som går i stå og stagnerer. Typisk for en milt i ulage er søthunger og blåmerker i huden og ødemer.

SP10 har to store funksjoner – det styrker blod og fjerner staser samt kjøler overopphetet blod.

 

Hvorfor skal du bruke dette punktet

Er du trett og slapp og har gusten gulblek hud, da er dette punktet bra for deg. Brukes ved manglende menstruasjon, uterine blødninger, uregelmessig menstruasjon og smertefull menstruasjon. Punktet er også effektivt ved eksem, elveblest, rosen, herpes zoster og alle hudproblemer. Blir brukt ved svimmelhet, trøtthet, blodmangel, blod i avføringen, og urin. Brukes ofte ved neseblødninger. Dette kan være et godt punkt for sårdannelse og kløe i skrotum og smerte og kløe i kjønnsorganene.

Punktet brukes også ved smerter på medialsiden av låret og ved knesmerter.

SP10 brukes i tillegg ved smertefull og problematisk vannlating. Får du lett blåmerker er dette et bra punkt å bruke.

 

Har du noen av disse problemene kan du presse på dette punktet, ta kontakt hvis du trenger behandling med nåler og kostholdsveiledning.

 

Akupressur er en gammel helbredende metode som bygger på akupunkturpunkter fra tradisjonell kinesisk medisin. Fysisk trykk mot bestemte steder på kroppen bidrar til å aktivere den naturlige helbredende evnen kroppen har. Tradisjonell kinesisk medisin sier at der det ikke er livskraft som beveger seg i kroppen blir det stagnasjoner, sykdom og smerte. Noen punkter brukes til å øke energinivået i kroppen. Andre punkter beveger, helbreder, balanserer og manipulerer energien i kroppen.

Det er mange presspunkter på kroppen, de fleste er på fingre, hender, føtter og på beina. Når du trykker på de respektive punktene bidrar du til å igangsette den naturlige helbredende prosessen.

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg