IBS (irritabel tykktarm)

IBS rammer 10 – 25 % av befolkningen og består av funksjonelle mageplager. Det vil si en dysfunksjon av tarmen og utelukker organisk årsak til problemene. Årsaken er ukjent men det er stort samspill mellom biologiske og psykososiale faktorer og stress har stor betydning. Spesielle kjennetegn er oppblåsthet, luftplager, utspilt mage, ubehag og magesmerter. Forstyrret avføringsmønster med alternerende diaré og obstipasjon er et annet kjennetegn. Avføringsmønster er unormalt hvis flere enn tre ganger pr dag eller færre enn 3 ganger pr uke. Avføringen vil enten være lang blyantformet eller harde klumper.  Noen har diaré, mens atter andre har full stopp. Mange vil også føle ufullstendig tarmtømming og at det må ekstra press til for å få tømt. Plutselig trang til tømming er også ett av symptomene, samt slim i avføringen.  Enkelte har endel tilleggsplager som hodepine, tretthet, depresjon og manglende konsentrasjon. plagene forverres ved stress, følelsesmessige påkjenninger, kost, hormoner og medisin.

Akupunktur kan gi høynet livskvalitet ved IBS og andre plager med mage – tarm systemet. Vi ser viktigheten av at funksjonene fungerer optimalt i mage tarm ettersom dette har så stor betydning for opptak av næringsstoffer i kroppen.

Jeg har i tillegg stort fokus på mat og ernæring, på hva som er lurt å spise mye av og hva man bør holde seg unna. I tillegg til nåling, punktkombinasjoner og kostomlegging er det viktig for pasienten å lære seg å håntere stress og lære avslapningsteknikker.

Det å gå en daglig tur, danse eller ro vil hjelpe til å få bevegelse av qi i tarmer og bukhule. Massere maven i sirkler med klokka, begynne ved umbilicus og gå utover.

Les mere her: https://akupunktur-buvarp.no/akupunktur/ibs/

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg