Tinnitus

tinnitus
tinnitus

Tinnitus er en fornemmelse av støy i indre øret, dette er et nevrologisk fenomen knyttet til høresansen. Oppfattelsen av støy kan variere fra person til person, den kan oppleves som rennende vann, susing, sildring, ringing eller som piping. Lyden er som regel høyfrekvent, den kan være konstant eller pulserende og intensiteten varierer i forhold til dagsform. Lyden kan fornemmes i begge eller i bare ett øre og tilstanden ledsages oftest til hørseltap. Forskere har påvist at nesten 20% av Norges befolkning sliter med tinnitus, og at tilstanden forverres med årene.

Årsak

I noen tilfeller kan årsaken være ørevoks, tette øretrompeter ved forkjølelse, støyskader fra maskiner, eksplosjoner og høy musikk over lang tid. Andre årsaker er aldersbetinget hørseltap og kroniske mellomørebetennelser. Enkelte medikamenter kan også gi tinnitus som bivirkning. Noen antibiotika, enkelte vanndrivende og betennelsesdempende medikamenter, samt kreftmedisin kan føre til tinnitus eller øresus. Dette fordi det kan gi skader på hårcellene i det indre øret, i tillegg kan svimmelhet også være en bivirkning av noen medikamenter. Andre årsaker er selvfølgelig underliggende kroniske sykdommer som for eksempel Ménières sykdom og krystallsyke.

Angst, depresjon og stress kan også utløse tinnitus. Dette fordi følelsessentrene i hjernen er koblet til høresansen og voldsomme emosjoner kan forsterke følelsen av tinnitus. Lyden kan skape angst og frustrasjon og dermed forsterke plagene av tinnitus.

I mange tilfeller kan også nakkesmerter og stram muskulatur i nakke og kjeve være en årsak til øresus.

Behandling

I en randomisert studie fra 2018 ble effekten av tradisjonell kinesisk medisin (TCM) og akupunktur evaluert på kronisk tinnitus. 15 behandlinger ble gjennomført på 42 deltagere. Tre uker etter endt behandling viste at lydstyrken på susingen var redusert og konklusjonen på studien var at akupunktur kunne være nyttig ved tinnitus.

Akupunkturpunkter som ble brukt i denne studien var GB2, GB20, TE21, SI19, TE17, TE3, TE5, LI4 og SI6. Pasientene ble behandlet x3 pr uke, til sammen 15 ganger.

I de tilfeller nakkesmerter og stram muskulatur i nakke og kjeve er årsaken til tinnitus og øresus vil nålebehandling som triggerpunkt-behandling og IMS være effektivt. Målet er å få musklene mere avslappet. Det palperes etter ømme, såre triggerpunkter eller såkalte motorpunkter og nålene settes her.

Vi bruker også skalleakupunktur, her er punkter på skallen som gir direkte signaler til øret. Man nåler for å påvirke den 8.hjernenerven, nervus vestibulocochlearis som har med hørsel og balansen å gjøre, Her blir det brukt YNSA tinnitus protokoll.

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg