Svimmelhet og Krystallsyke

Svimmelhet eller vertigo føles som en rotasjonsfølelse eller gyngende følelse, ofte er det ustøhet og /eller svakhet og at man føler seg ør i forbindelse med dette. Anbefalingene er å oppsøke lege for å undersøke underliggende tilstander. Når du har gjort dette og man ikke finner noe galt kan du oppsøke en akupunktør. Akupunktøren vil da undersøke muskler i nakke, kjeve og skuldre.

Når det oppstår akutt svimmelhet kan det være uttrykk for alvorlig sykdom og det er derfor det er viktig å oppsøke lege først. Svimmelheten kan skyldes alt fra hjerneslag, angst og uro til virusinfeksjon i indre øret, lav blodprosent, lavt stoffskifte og stramme muskler i nakke og kjeve.

Krystallsyke eller benign posisjonell vertigo føles som om alt går rundt for pasienten. Svimmelheten beskrives ofte som en karusellfølelse og utløses av raske bevegelser med hodet eller hodet i spesielle stillinger

Virus på balansenerven eller vestibularisnevritt er svimmelhet som varer over en time. Det medfølger gjerne kvalme og brekninger og symptomene forverres ved bevegelse. Denne typen infeksjon kan oppstå etter virusinfeksjon i øvre luftveier.

Årsak

Den vanligste årsaken til svimmelhet er spenningshodepine med stramme muskler i nakke, kjeve og skuldre. Stive nakkemuskler oppstår ved mye stress. Stramme nakkemuskler forårsaker hodepine, svimmelhet og smerter i nakken. I tillegg til svimmelhet kan det være symptomer som angst, slitenhet, ubehag i mage og bryst samt kvalme. Eldre mennesker kan ofte ha forkalkninger i nakken som utløser svimmelhet og hodepine.

Årsaken til krystallsyke er ikke kjent, men man ser ofte forandringer i balanseorganet i det indre øret. Det har blitt dannet partikler eller krystaller inne i buegangene og det er disse som skaper anfall av svimmelhet.

Behandling

En gjennomgang av generell sykehistorie slik at man får en forståelse av de typiske symptomene. Det er svært viktig at du først har vært hos almennlege eller fastlegen din og fått sjekket for underliggende tilstander. Det vil bli tatt tester av bevegelighet i skuldre, kjeve og nakke og nåler vil bli satt der man har funn. Dette vil være en typisk IMS behandling. Til slutt vil det bli satt skallenåler eller/og nåler for slitenhet, slapphet, smerter og generelle nåler ut fra sykehistorien.

svimmelhet