Smerter rundt halebeinet

Årsak

Smerter rundt halebenet skyldes som regel skade etter fall bakover eller skade under en vanskelig fødsel. Smertene blir verre ved aktivitet. Symptomene er ofte skjærende smerter når man sitter eller reiser seg. Flere kvinner som har hatt brist i halebeinet under fødsel forteller at de ikke klarer å sitte på golvet å leke med barnet sitt. Selv om bruddet/bristet har grodd og barnet har blitt mange måneder gammel kan det være vedvarende smerter. Det er 5 ganger flere kvinner som sliter med disse smertene, og de kan opptre i alle aldre

Halebeinet eller os coccyx er den nederste delen av ryggsøylen, denne vokser sammen ved 14 -15 års alder. Det er en hel rekke leddband og muskler som fester seg her. Dette er endel av årsaken til at det er vedvarende smerter etter et traume. Det har blitt et traume også mot musklene og leddbandene og det har oppstått triggerpunkter i muskulaturen. Halebeinet stikker lengre fram hos kvinner, dermed er kvinner mere utsatt. Smertene kan oppstå lenge etter et fall eller brudd.

Det er vanlig å ta røntgen av område for å avkrefte/bekrefte brudd, man ser forskyvninger, og artroser. Men det er ofte ikke samsvar mellom funn og symptomer.

Behandling

Etter intervju gjøres det alltid en klinisk vurdering og man tester bevegelse- og smerteområder. Triggerpunktbehandlingen går ut på å sette nålen i den forkortede muskelen som igjen tvinger den forkortede muskelen til å slappe av. Som et resultat av dette vil smertene gradvis avta og etterhvert forsvinne. Det palperes etter ømme, såre triggerpunkter eller såkalte motorpunkter.

Uten behandling kan dette føre til slitasjeplager, som senebetennelser og leddplager. Behandlingen skjer vanligvis en gang i uka, og antall behandlinger er avhengig av hvor lenge man har gått med plagene, hvor mye arrvev det er, og hvor fort kroppen tilheles.

Nåling ved halebeinet