Patellofemoralt smertesyndrom

Dette er smerter i og rundt kneskålen. Patella betyr kneskål og femur er lårbenet. Smertene forverres ved aktivitet som løping, hopping, knebøy ved vektløfting og sitte på huk. Patellofemoralt smertesyndrom er en typisk tilstand hos unge idrettsutøvere, 10 – 25% av de med knesmerter får denne diagnosen. Det er sjelden man finner årsak til plagene ved røntgen eller MR.

Årsak

Patellofemoralt smertesyndrom oppstår som regel etter en tid med overbelastning, feilbelastning eller skader. Feilbelastningen skjer med leddet mellom patella og femur, oftest er det en svekkelse av deler av muskulaturen i låret. Patella kan få en skjevbelastning etter hardtrening på hardt underlag som løpere eller ved hallidretter. Ofte ser man sammenheng med medfødte skjevstillinger av foten som plattfot eller stor pronasjon av foten. En annen årsak er skade av brusken i leddet. Dette kan være etter langvarig belastningsskade eller en støtskade av patella.

Symptomer

Smertene sitter i, rundt eller under patella. Smertene beskrives oftest som dumpe og verkende, men kan også være stikkende og skarpe etter stor påkjenning. Smertene forverres ved gange, løping, trappegang og sitte på huk eller knebøy. Kneet føles i tillegg stivt og man får bevegelseshemming og kneet føles svakere.

 

Akupunkturbehandling ved patellofemoralt smertesyndrom

Ved første besøk på klinikken gjøres en klinisk undersøkelse av knær og hofter, her ser man på bevegelighet og kraft i smerteområdet. Akupunkturbehandlingen skjer ved at man nåler i de aktuelle musklene i låret og rundt kneet.  Målet er å skape bedre sirkulasjon i området, få ned hevelser og bedre bevegeligheten. Når irritasjonen i området blir mindre, vil også smertene bli mindre. I starten er det en fordel å unngå trening og situasjoner som trigger smertene. Etterhvert kan man begynne forsiktig med trening som sykling med høyt sete, svømming, barfotløping og langrenn. Det er en fordel å trene styrke av quadriceps som er muskelen på fremsiden av låret samt tøye hamstringsmuskulaturen bak på låret.

 

akupunktur.no kan du lese mere om idrettsskader og akupunktur 

På sidene til NHI kan du lese om tilstanden. 

patellofemoralt smertesyndrom