Mortons syndrom og Mortons nevrom

Mortons syndrom

Dr Dudley Morton brukte mye tid på å inspisere kort stortå hos pasienter med smerter i tær og smerter under foten. Mortons syndrom er en kort første metatarsalbein (kort stortå), dette fører til at mye av kroppsvekten blir på andre tå. Typisk er at det danner seg fortykket hud ved den andre og tredje metatarsal under foten. Mortons syndrom er ofte arvelig og 10 – 20 % av befolkningen har dette syndromet.

Mortons nevrom / metatarsalgi

Mortons nevrom er oppkalt etter den amerikanske legen Thomas George Morton. Mortons nevrom er en smertefull tilstand som påvirker fotballen. Mortons nevrom er en fortykkelse av en nerve mellom 3. og 4. metatars, men kan også forekomme mellom 2. og 3. metatars.

Når du går eller løper tar den lengste tåen den største belastningen av trykket og tyngden av kroppen, hos de med Mortons syndrom vil det være 2.tå. Ved så stor belastning kan det lett utvikle seg fortykket hud under tåballen. 2.tå kan også lett støte inn i skoen og føre til svart tånegl og blåmerker. Mortons tå kan føre til overpronasjon (overdreven rotasjon av foten innover) og feil gangstil. Det er viktig at du tenker på riktig fottøy ved Mortons syndrom, brede sko i riktig størrelse – ofte et halvt størrelse over normalt. Pass også på at du snører skoene godt slik at ikke foten ligger og sklir inne i skoen.

Behandling

Behandlingen går ut på å fjerne triggerpunkter som har kommet i muskulaturen på grunn av overbelastninger og feilbelastninger. Spesielt belastninger av 2. tå og belastninger av muskulatur ved overpronasjon.  Målet er å få muskelen mere avslappet slik at det ikke oppstår flere triggerpunkt ved feilbelastninger når man prøver å skjerme de affiserte musklene. Det palperes etter ømme, såre triggerpunkter eller såkalte motorpunkter og nålene settes her.

Behandling av Mortons nevrom utføres på samme måte. Mortons nevrom er en fortykkelse av nerven. Vi fjerner triggerpunkt i muskulaturen rundt slik at det blir bedre plass til den fortykkede nerven.

Les mere om behandling og syndrom

IMS    

Triggerpunkt     

Les mere om diagnosene her på

NIH    

Og verywell fit   

 

 

Mortons syndrom