Kjevesmerter

kjevesmerter
kjevesmerter

Kjevesmerter er nokså vanlig, flere kvinner enn menn lider av smerter i kjeven. Kroniske smerter med nedsatt og/eller smertefull bevegelse i leddet og i tyggemuskulaturen. Det kan være vanskelig å bite over et eple, smertene kan også gå opp i hodet, gi nakkeplager og susing i ørene (øresus/tinnitus).

Årsaken

Årsaken kan være stress og anspenthet og traume eller slag, mange biter tenner hardt sammen ved konsentrasjon enkelte skjærer tenner på natta. Dette fører til at man belaster kjeveleddet ekstra mye.

Trigeminusneuralgi kan også være en årsak, selv om dette er sjelden. Trigeminusneuralgi er mest vanlig hos kvinner over 50år. Dette er symptomer som anfall av smerte som varer noen sekunder, føles som elektrisk støt på kinn og /eller hake.

Studie

I en randomisert studie puplisert av The National Center for Biotechnology Information (NCBI) ble akupunktur brukt på myofacial smertesyndrom og kjevesmerter. 28 personer deltok i studien og alle var diagnostisert med kronisk myofacial smerte i kjevemuskulaturen. Før behandling bet hver enkelt tennene sammen i mere enn 2 minutter.

Akupunkturpunktet LI4 ble brukt og alle som fikk nåler hadde en signifikant smertereduksjon i kjeven, ansiktet og nakken. Tilbakemelding gikk også på at det ble lettere å tygge og en betydelig økning av smertetoleranse på tyggemuskelen.

Behandling

I tillegg til akupunkturpunktet LI4, nåles triggerpunkter i kjeven, se triggerpunktbehandling og IMS-behandling. Hypersensivitet eller muskelforkortninger egner seg bra for IMS-behandling eller triggerpunktbehandling , det palperes etter ømme, såre triggerpunkter eller såkalte motorpunkter og nålene settes her. Uten behandling kan dette føre til slitasjeplager, som senebetennelse og leddplager.

Strain-counterstrain benyttes også, dette er en metode som får de spente musklene til å slappe av. Det er viktig at pasienten ligger i en avslappet stilling, så holdes de ømme musklene i 60-90 sekunder eller helt til det stramme vevet blir mere avslappet. Denne metoden brukes for de som ikke ønsker nåler og heller vil ha en annen type behandling.

Hva kan du gjøre selv:
  • Lett massasje og varme kan lindre
  • Vær forsiktig med å spise hard mat som epler og knekkebrød som krever kraftig tygging, lag deg heller supper og grøt.
  • Ikke bruk tyggegummi
  • Unngå stress og store påkjenninger, få nok søvn
  • Se link til akupunkturpunktet LI4 og trykk her. Har du smerter i høyre kjeve, er det best å trykke på venstre hand.

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg