IMS, Intra Muskulær Stimulering og triggerpunktbehandling

Ryggnåler
Ryggnåler
Intramuskulær stimulering
Et triggerpunkt er et ømt/smertefullt punkt i en stram muskel eller fascie, som både kan gi smerter lokalt og strålinger ut i armer og bein. Som oftest skyldes disse triggerpunktene overbelastninger, idrettsskader, feilbelastninger eller traumer/skader mot stedet.

Smertene karakteriseres ofte som dyp, stump og konstant.  Triggerpunkt i nakke og skulderblad kan føre til hodepine, og punkter i korsrygg og sete kan gi utslag som isjiaslignende smerter.

Triggerpunkt forsvinner ikke av seg selv, men trenger behandling. Det palperes frem til ømme, såre triggerpunkter eller såkalte motorpunkter og nålene settes her.

IMS er en form for akupunktur, og involverer bruk av akupunkturnåler spesifikt mot den skadede muskelen som er blitt forkortet på grunn av stress eller traume.
Disse forkortede musklene forårsaker smerter, ikke bare i den berørte muskelen, men også i omkringliggende sener og ledd pga. den ekstra belastning disse får.

Hypersensivitet eller muskelforkortninger egner seg bra for IMS ettersom smertestillende medikamenter ikke gjør noe med årsaken til problemene. Målet for behandlingen er å fjerne triggerpunktene slik at pasienten blir smertefri. Uten behandling kan dette føre til slitasjeplager, som senebetennelser og leddplager.

Behandling

IMS-behandlingen får muskelen til å ”gripe” nålen, som igjen tvinger den forkortede muskelen til å slappe av. Som et resultat av dette vil smertene gradvis avta og etterhvert forsvinne.

Behandlingen skjer vanligvis en gang i uka, og antall behandlinger er avhengig av hvor lenge man har gått med plagene, hvor mye arrvev det er, og hvor fort kroppen tilheles. Forbedringen skjer vanligvis raskere hos unge pasienter og når traumen/skaden nylig har oppstått.

IMS/triggerpunktbehandling er et fornuftig alternativ til medisiner, som i dag brukes i altfor stor utstrekning. IMS–behandling med nåler har ingen bivirkninger, men enkelte kan føle en viss form for treningsverk samme dag pga muskelstimuleringen, en god behandling som idretssmedisin.

Mer informasjon finnes i Dr. Chan Gunn sin bok ”The Gunn Approach to the Treatment of Chronic Pain”

Dr Chan Gunn er en pioner i behandling av smerte, og er president for Institutt for the Study and Treatment of Pain i Vancouver, Canada. Han er også klinisk professor ved University of Washington, Seattle, USA.

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg