Hammertå

Hammertå
Hammertå

Hammertå kalles også digitus malleus

Krokete tær og gnagsår oppe på tåa kalles gjerne hammertå eller bøyd tå, dette er en feilstilling i en eller flere tær. Tåen er bøyd oppover i midtleddet, mens ytterleddet av tåen går ned. Dette fører til at tåen ikke ligger flatt og det blir trykk og gnagsår over det midterste leddet.

Stortåa har to ledd, de andre tærne har tre ledd og det går sener over og under foten. Leddbånd og støttestrukturer rundt leddene kan svikte og gi feilstillinger. 2. og 3. tå er mest affisert ved hammertå, mens klubbtå er stortå påvirket.

Årsak

Hammertå utvikler seg litt over tid, årsaken kan være dårlig tilpasset fottøy, spesielt bruk av sko med høye hæler.  Ganglaget forandres ved høyhælte sko, man får en hyperekstensjon av proksimale falang (overstrekk på det innerste leddet i tærne), dette kan være en av årsakene til at det er flest kvinner som har denne lidelsen.

Årsaken kan også skyldes en ubalanse mellom sener og muskulatur i tærne, dette kan føre til at stillingen i leddene påvirkes. Muskler og sener som bøyer midtleddet i tåen er overaktiv i forhold til musklene som strekker tåen.

Fasongen på foten er i tillegg mere utsatt enn andre, en utbredt hulfot eller en bred forfot gir en større sjanse til å utvikle hammertå.

Hammertå kan utvikles i alle aldre, men risiko øker med alderen. Arv, skader, leddgikt og diabetes kan være andre årsaker til hammertå, samt hallux valgus. Stramme muskler i leggene og stramme sener kan også være en forklaring til problemene med hammertå. Medfødte deformiteter i tærne er selvfølgelig også en årsak

Symptomer

Symptomene er som følger: tåen vinkler oppover i midtleddet, tykk hud, rød hud og hevelse over midtleddet, samt at den ikke legger seg flatt. Begrenset bevegelse og fotsmerter ved bruk av fottøy er andre symptomer. Hammertå kan være svært smertefullt.

Hva du selv kan gjøre:
  • Bruk løstsittende sokker og passende fottøy
  • Spesialtilpassede forfotsortoser, pads/puter og innleggssåler
  • Puter og polstring av tær
Øvelser som forebygger og forbedrer:
  • Strekk – sitt med bena i bakken og trekk tærne bakover 20 – 30 ganger
  • Tåruller
  • Krølle og strekke tærne vekselvis, spre og klemme sammen vekselvis
  • Tøyeøvelser og styrkeøvelser av forfoten
  • Løft opp små gjenstander fra golvet med tærne flere ganger hver dag

Hjelper ikke ortoser, trening eller innleggssåler får du som regel tilbud om operasjon

Den mest vanlige operasjon er at det innerste leddet fjernes slik at tåen blir strukket ut (subkapital reseksjon i proksimale falang). Dette er en enkel operasjon å utføre, men det krever en lang rehabiliteringsperiode. I følge studier gjort på St Olav er 1 av 4 opererte misfornøyd med reultatet. I tillegg har eldre mennesker dårlig sårtilhelingsevne og det kan forekomme komplikasjoner, derfor bør operasjon unngås.

Akupunkturbehandlingen utføres som følgende
  • Observasjon
  • Palpasjon
  • Triggerpunktbehandling av legger og føtter på stramme muskler og sener. Nåler i musklene og senene som bøyer midtleddet i tåen som er overaktiv (triggerpunker).
  • Nåling av foten, spesialpunkter som kalles Bafeng i Tradisjonell Kinesisk Medisin, dette er en gruppe punkter som brukes ved ubalanser og lidelser i foten

Det finnes lite litteratur og forskning på bruk av akupunktur på hammertå. Noen artikler på fotsmerter, metatarsia og Mortons toe ligger for fri lesning på nett. Her og denne

Borchgrevink og Finsen sier i sin studie at hammertå er en ubalanse mellom senene som bøyer og strekker tærne. Videre mener de at 25% misfornøyde pasienter er en for høy andel. Les studien her: studie. I tillegg en artikkel fra Klikk

 

 

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg