Forbered deg til allergisesongen

allergisesong - LU7
allergisesong - LU7

Det er snart vår og allergisesongen er rett rundt hjørnet. De typiske symptomene er rennende nese, kløe, rennende øyne, nysing, hoste og kortpustethet. Tretthet og trykkfølelse i hodet er også vanlig, samt feber. Det er derfor lurt å komme i gang med behandlingen allerede nå.

Akupunktur styrker immunforsvaret og det er derfor lurt å komme i gang med behandling før allergisesongen og før alle symptomene kommer. Pollenforekomsten måles ved hjelp av feller og korn fra pollen. Registrering og pollenvarsel utarbeides av NAAFs pollenlaboratorium ved NTNU i Trondheim.  I følge Astma- og allergi forbundet kommer pollen fra or og hassel allerede i mars, her på sentrale Østlandet. Er det en mild vinter kan pollensesongen starte allerede i februar.

Tiltak før pollensesongen

Andre tiltak du selv kan gjøre er å feste nett på vinduer og ventiler før pollensesongen og bytte kupefilter i bilen. Enkelte planter som har sterk duft som georginer, tulipaner, krysantemum, liljer, nellik og svibler bør unngås som stueplanter. Bjørkefiken er en versting, mange reagerer også på prestekrager og julestjerner. I hagen og nærliggende uteområder kan det være en fordel å luke bort burot før de blomstrer i juli for de som er allergisk mot denne.

Tiltak under pollensesongen

Tiltak når pollensesongen har startet kan være å holde vinduer og dører lukket og holde seg mest mulig innendørs, ta heller en tur langs kysten eller høyt til fjells der det er mindre pollen. Klestørk bør gjøres innendørs og vær ekstra nøye med renholdet hjemme. Muggsopp kan forverre symptomene. Dessuten er det lurt å unngå sterke lukter og sigarettrøyk. Bruk briller når du er ute, ta en saltvannsskylling i nese og øyne når du er tilbake fra tur og dusj gjerne før du legger deg for kvelden. I tillegg kan det være hensiktsmessig med kostomlegging for å unngå matvarer som skaper slim, alkohol kan forverre symptomene hos mange.

Akupunkturbehandling

Mange føler god effekt av akupunktur i allergisesongen. Akupunktur lindrer hovne slimhinner, kløe, og irriterte slimhinner. Målet ved behandlingen er flere symptomfrie dager og gode langtidseffekter. Behandlingen er i tillegg uten bivirkninger.

Antall behandlinger er individuelt, det vanligste er å starte med to behandlinger i uka, deretter en gang i uka når man kjenner lindring. Behandlingen bør også starte forebyggende 4-6 uker før start av pollensesongen, da styrker man immunforsvaret. Behandling i sesongen demper de akutte plagene som hver enkelt har i og med at behandlingen blir tilrettelagt individuelt. Aktuelle akupunkturpunkter er blant annet LU7,  ST36 og LI4, dette er punkter som balanserer og lindrer samt at de styrker kroppen og bedrer immunforsvaret. Les også mere om allergi og bruk av nesespray.

 

 

 

 

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg