Er du avhengig av nesespray?

Nåler ved tett nese
Nåler ved tett nese

På Gjøvik sykehus ble Marianne (30) operert i nesa og de midtre nesemuslingene ble fjernet fordi hun var avhengig av nesespray. Nesesprayen gjorde at slimhinnene hovnet slik at hun ikke kunne puste gjennom nesen. Nå går Marianne ut i media for å advare andre om avhengigheten til nesespray.

Det hele startet med en forkjølelse der hun sprayet nesa og følte at den åpnet seg umiddelbart. Hun kunne puste normalt igjen for en kort periode. Ved langvarig bruk blir slimhinnene hovne og dermed blir det vanskelig å puste, dette blir derfor over lang tids bruk en ond sirkel.

Hva sier legene?

Øre nese hals lege Asante ved Helse Øst forteller at det daglig er omtrent ti pasienter som oppsøker han for bivirkninger av nesespray. Problemene oppstår ved langvarig bruk, han råder derfor pasientene sine til kun å bruke nesespray i fire – fem dager i forbindelse med en forkjølelse.

Avdelingsleder for Øre-Nese-Hals-avdelingen på Sørlandet sykehus, Sverre Karmhus Steinsvåg anslår at det er flere hundre tusen som er avhengig av nesespray i Norge. Det finnes ingen eksakte tall fordi produktene selges reseptfritt i apotek, dagligvarebutikker og bensinstasjoner. I første halvdel av 2019 ble det solgt 3,4 millioner slimhinneavsvellende nesesprayer, salget økte syv prosent sammenlignet med samme periode året før.

Nesespray inneholder oksymetazolin og xylometazolin

Ifølge Ingard Løge, spesialist i allmennmedisin ved NHI, inneholder nesespray eller nesedråper oksymetazolin eller xylometazolin som fører til at blodårene i slimhinnen i nesen trekker seg sammen. Slimhinnen blir på den måten tynnere og plassforholdene i nesen bedres. Nesesprayer som Otrivin, Zymelin og Rhinox inneholder disse stoffene og virker mot tett nese. Overforbruk gjør at slimhinnene sveller og virkningen opphører. Høyt forbruk av nesespray kan gi blodtrykksstigning, hjertebank og nervøsitet og tett nese. Over lang tids bruk vil virkestoffene gi betennelse som gjør slimhinnene hovne. Konserveringsmiddelet benzakoniomklorid forsterker problemene fordi de ødelegger flimmerhårene i neseslimhinnene forklarer Steinsvåg. Overforbruk av nesespray påvirker også luktesansen som blir dårligere på grunn av blokkerte og betente slimhinner.

Bivirkninger av nesespray

Skade på slimhinnen skjer ved langvarig bruk forteller Løge. Blodsirkulasjonen i slimhinnen strupes og det kan føre til tørrhet i nesa, sårdannelse og neseblødninger, denne tilstanden kalles medikamentellutløst slimhinnebetennelse. Tett nese fører til munnpusting og munntørrhet, dette påvirker også nattesøvnen.

Det er viktig at vi puster gjennom nesen, lufta blir varmet opp og beriket med nitrogenoksid. Partikler og støv som er i luften blir filtrert bort, det samme blir bakterier og virus. Oksygenopptaket blir bedre når vi puster gjennom nesa, luften trekkes lengre ned i lungene. Puster du med munnen vil det sympatiske nervesystemet igangsettes, dette er fight og flight systemet vårt som skaper stress ifølge Nye Mat og Helse 

Akupunktur på tett nese

Det kan være en god løsning å prøve akupunktur når du skal slutte med nesespray. Det anbefales å begynne med akupunktur før du tar i bruk nesesprayen. Nålene lindrer hovne og irriterte slimhinner. Punkter som lindrer og balanserer kropp settes, samt punkter som styrker og bedrer immunforsvaret. Les også artikkelen om Tett nese. Norsk Helseinformatikk sine sider finner du også artikler om bivirkninger av overforbruk av nesespray

 

 

 

 

 

 

Les også disse innleggene:

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIN
Del på Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lær hvordan akupunktur kan hjelpe deg