Endometriose

Akupunktur bedre enn medikamenter 

Endometriose gir sterke menstruasjonssmerter, ofte smerter ved eggløsning, andre kan ha kroniske smerter. 30 – 40% av barnløse kvinner i Norge har denne tilstanden. Dette er en tilstand der vev som likner på slimhinnen i livmoren vokser utenfor livmorhulen. Man deler dette inn i to typer; intern vev som vokser i livmorens muskellag og ekstern endometriose finner man slimhinnevev i eggleder, eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. Størrelsen på disse cystene kan variere fra noen få millimeter til store som appelsiner

Årsak 

Man er usikker på årsaken til diagnosen. De fleste kvinner har blødninger fra livmor til bukhulen, men bare hos enkelte tillater kroppens immunforsvar at slimhinnen fester seg og vokser videre på feil sted. Endometriose utvikler seg ikke uten hormonet østrogen, det er i tillegg en viss grad av arvelig belastning.

Symptomer 

Blodet som dannes i endometriosevev utstøtes ikke på samme måte som menstruasjonsblod, derfor samler det seg og danner små blodcyster. Et vanlig symptom er sterke menstruasjonssmerter, smerter ved eggløsning samt tretthet, søvnforstyrrelser og endret appetitt. I tillegg har mange kvinner samleiesmerter, barnløshet kan være et problem, så mange som 30 – 40% av kvinnene sliter med dette.

Det kan oppstå endometriose i tarm og/eller urinleder og det fører til smerter ved avføring eller urinering, samt hyppig urinering. Tyngdefølelser og trykk i underlivet er nokså vanlig ved endometriose. Enkewlte kvinner kan ha endometriose uten smerter eller plager.

Akupunkturbehandling

Den viktigste behandlingen er å redusere smerter. Forskere har kommet frem til at akupunktur er mer effektiv enn medikamentell behandling ved endometriose. Akupunktur lindrer menstruasjonssmerter. Akupunktur reduserer nivåene av CA125a, som er en markør for flere typer godartet kreft, men også en markør for endometriose og menstruasjonsforstyrrelser.

Tradisjonell kinesisk medisin

I TCM (tradisjonell kinesisk medisin) er endometriose relatert til dysfunksjoner og lav blodsirkulasjon i livmorområdet. Kulde har også innvirkning. Derfor er en behandling med TCM basert på å fremme blodsirkulasjon og løse opp stagnasjoner i kroppen. Ofte brukte punkter er CV6, CV4, CV3, Zigong, SP10, SP6, LR2 og LR3.

Disse punktene ble brukt under forskningsstudien og behandlingen ble totalt utført over 6 måneder og flere ganger i uka under dette studiet. Forskningen viser at akupunktur er en trygg og effektiv behandling

Endometriose