de Quervains seneskjedebetennelse

Dette er en seneskjedebetennelse i handleddet, smertene sitter som oftest i strekksenene på handryggen ned mot tommelen. Den sveitsiske kirurgen Fritz de Quervain satte navn på denne diagnosen allerede i 1895. Andre navn på plagene er tenosynovitt, tendinitt eller seneskjedebetennelse i handleddet. Tilstanden forekommer oftest etter fylte 40 år, men unge kan også bli rammet. Gravide og ammende kan også være plaget fordi det er mye bæring og løfting av spedbarnet, gravide kan i tillegg være hoven i kroppen. Vektløftere kan også være plaget ved overbelastning, tunge løft og mye trening.

Årsak

Det finnes mange sener, senefester og seneskjeder rundt handleddet som kan bli betent ved overbelastning. Det blir ofte et ødem i området etter store belastninger og dermed kommer strekksenene ned til tommelen i klem. Disse blir hovne og det blir lite sirkulasjon i området. Etterhvert utløser dette smerte og bevegelseshemming.

Symptom

Dette er en diagnose som utvikler seg over flere uker og måneder. Smertene sitter rundt håndleddet ned mot tommelen. Plagene er verst ved belastning, det kan også være smertefullt å løfte f.eks en kaffekanne eller en juicekartong. Mange får også strålende smerter opp mot underarmen og skulderen og det kan være vanskelig å bruke hånden. Senen blir fortykket og hemmer sirkulasjon i området. Når tommelen bøyes inn i håndflaten og hånden blir tøyd mot lillefingersiden utløses disse smertene i de Quervains seneskjedebetennelse.

Behandling

Akupunkturbehandlingen demper betennelse og lindrer smertene. Nålene øker sirkulasjon i området og minsker hevelsen. Triggerpunktbehandling eller IMS brukes direkte på de smertefulle områdene. TKM, Skalleakupunktur og Dr Tan brukes om man ønsker perifere nåler og ikke lokale rett på de vonde områdene.

I tillegg kan det være nødvendig med en annen type trening en periode og avlaste med mere hvile og uttøyninger. Kinesotaping kan også være et bra tiltak for ømme og såre muskler. Prognosen er god.

Måling ved håndledd