Beinhinnebetennelse / Shin splint

Beinhinnebetennelse er betennelse i muskel og senefeste langs forside og medialsiden av tibia i leggen. Dette skyldes i all hovedsak overbelastning. Andre navn på tilstanden er medialt tibialt stressyndrom, pretibial periostitt, shin splint og medial traksjonsperiostitt. Man ser denne tilstanden oftest hos unge idrettsutøvere

Årsak

Tilstanden skyldes som regel overbelastning og feilbelastning av muskel- og senefeste langs tibia på leggen. Intense treningsperioder der musklene vokser fort hos idrettsutøvere kan være en utløsende faktor. Dette gjelder løpere, hoppere, for de som driver hallidretter samt langrenn- og hos skøyteløpere. Langvarige og repeterende øvelser belaster og kan utvikle seg til betennelse i muskelfestene, samt gir stølhet og triggerpunkter. Disse triggerpunktene og stramheten i muskulaturen gjør at det føles for trangt for muskulaturen på forsiden av leggen. Smerten i forbindelse med dette skyldes betennelsen og arrvev som dannes, samt fortykket facie rundt muskulaturen. Utadrotasjon i løpesteget medfører at man avvikler steget på den indre fotranden, dette fører til at det blir enda strammere i muskulaturen på innsiden av leggen. L­­øpesteget bør avsluttes på yttersiden av fotranden.

Symptomer

Symptomene er smerter på innsiden og /eller forsiden av leggen under trening. Det starter som regel med en murrende ubehagelig følelse i leggen etter en hard treningsøkt. Etterhvert kommer også smertene i hvile og de forverres ved den minste  belastning hvis man ikke behandler eller roer ned treningsmengden.

Behandling

Akupunkturbehandlingen demper betennelse og lindrer smertene. Nålene øker sirkulasjon i området. Triggerpunktbehandling eller IMS brukes direkte på de smertefulle områdene. TKM, Skalleakupunktur og Dr Tan brukes om man ønsker perifere nåler og ikke lokale rett på de vonde områdene. Kopping, Massasje og StrainCounter Strain kan benyttes for de som ikke liker nåler.

I tillegg kan det være nødvendig med en annen type trening en periode og avlaste med mere hvile og uttøyninger.  Unngå løping på hardt underlag og ta kortere treningsøkter er et annet tiltak du selv kan gjøre, samt vær oppmerksom på gode joggesko for din fot. Kinesotaping kan også være et bra tiltak for ømme  og såre muskler. Vedlikeholdsbehandling anbefales også spesielt før store turneringer og spesielle belastninger.

Ulike behandlingsmetoder for beinhinnebetennelse

https://akupunktur-buvarp.no/akupunktur/tkm/

https://akupunktur-buvarp.no/akupunktur/ims/

https://akupunktur-buvarp.no/akupunktur/skalleakupunktur/

https://akupunktur-buvarp.no/akupunktur/dr-tan-balanserende-metode/

https://akupunktur-buvarp.no/triggerpunkt-akupunktur/

https://akupunktur-buvarp.no/andre-behandlinger/kopping/

https://akupunktur-buvarp.no/andre-behandlinger/massasje/

Nåler Beinhinnebetennelse